Internațional

Serghei Șoigu: Forțele ucrainene se retrag pe toată linia frontului din Ucraina

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că trupele ruseşti au capturat 547 de kilometri pătraţi de teritoriu în Ucraina în acest an, iar în prezent forţele ucrainene se retrag pe toată linia frontului, relatează TASS. Pierderile totale ale Forţelor Armate ale Ucrainei (AFU) de la începutul anului 2024 au depăşit 111.000 de oameni şi 21.000 de unităţi de arme şi echipamente militare, a spus Şoigu într-o conferinţă de presă.

Ministrul rus susţine că SUA şi aliaţii au cerut Ucrainei să reţină cu orice preţ ofensiva rusă, în urma căreia pierderile zilnice ale Kievului în aprilie au crescut la 1.000 de militari.

De la începutul anului, trupele ruseşti au preluat controlul asupra a 547 de kilometri pătraţi de teritoriu în noile regiuni ruseşti. În ultimele două săptămâni, forţele armate ruse au eliberat trei aşezări din Doneţk – Novobahmutovka, Semenovka şi Berdîci.

Kievul a înăsprit mobilizarea pentru refacerea rezervelor, iar ucrainenii care nu doresc să lupte sunt trimişi cu forţa pe linia frontului. „De fapt, ei sunt în continuare aruncaţi la abator”, a declarat Şoigu, denunţând „o atitudine inumană”.

El a mai susţinut că pe Marea Neagră au fost distruse peste 80 de vehicule aeriene fără pilot şi 20 de ambarcaţiuni fără echipaj ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

Pleiadă de trofee

Şoigu s-a referit în conferinţa sa de presă şi la expoziţia de pe dealul Poklonnaia din Moscova cu arme şi echipamente trofeu capturate în timpul operaţiunii speciale: „Printre acestea se numără tancuri Abrams şi vehicule Bradley americane, Leopard şi Marder germane şi alte modele străine, inclusiv cele produse în Marea Britanie, Cehia, Franţa şi Finlanda”, s-a lăudat Şoigu. El susţine că „expoziţia a stârnit un mare interes” şi peste 83.000 de persoane au vizitat-o numai în prima zi. Şoigu a anunţat că de 9 Mai vor fi parade militare în 7 oraşe-erou şi în 18 oraşe în care se află cartierele generale ale districtelor militare, flotelor şi armatelor generale. „În total, aproximativ 150.000 de persoane şi 2.500 de mostre de armament şi echipament militar vor fi implicate în sărbătorirea Zilei Victoriei”, a precizat Şoigu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button