Internațional

Serghei Lavrov acuză SUA: „Biden a cerut personal bombardarea Belgradului”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a prezidat luni, 24 aprilie, o ședință a Consiliului de securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), la New York, unde a acuzat Statele Unite că au „îmbrățișat o politică de distrugere” a misiunii ONU de a menține pacea.

Rusia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU în această lună, în plină ofensivă militară în Ucraina, astfel că Serghei Lavrov prezidează luni Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, notează The Guardian.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat ”devastarea” Ucrainei cauzată de invazia rusă ”prin violarea” dreptului internaţional”, relatează AFP.

”Invazia rusă a Ucrainei, prin violarea Chartei ONU şi dreptului internaţional, provoacă o suferinţă masivă şi devastarea ţării şi polulaţiei sale şi creşte bulversarea economică mondială cauzată de pandemie covid-19”, l-a interpelat Antonio Gutteres pe Serghei Lavrov, care prezida o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema ”apărării principiilor”.

”Sistemul multilateral este supus unei tensiuni mai mari ca în niciun alt moment de la înfiinţarea ONU”, a denunţat Antonio Guterres. Acesta s buliniat apoi că tensiunile între „marile puterni” au crescut la cel mai înalt nivel.

”Ne confruntăm cu crize care se întrepătrund unele cu altele fără precedent”, a subliniat el şi a avertizat împotriva ”riscurilor de conflict din cauza unor accidente sau erori de judecată”.

Lavrov, acuzații pentru SUA

În replică, Serghei Lavrov, a dat vina pe Statele Unite și pe aliații săi occidentali, în linia retoricii de la Kremlin. El a susținut că ONU „îndură o criză profundă” și că SUA au înlocuit Dreptul internațional cu „o ordine bazată pe propriile reguli”.

Lavrov a mai acuzat că SUA au „îmbrățișat o politică de distrugere” a misiunii ONU de menținere a păcii.

Ministrul rus de Externe, care a condus o întâlnire privind multilateralismul și Carta fondatoare a ONU, a mai susținut că lumea a ajuns într-o situație mai periculoasă decât în timpul războiului rece: „Așa cum s-a întâmplat în războiul rece, am atins pragul periculos, probabil și mai periculos”.

Principalele declarații ale lui Lavrov:

▪️ Unele state membre ale ONU doresc să înlocuiască dreptul internațional cu reguli proprii

▪️ Nimeni nu a dat Statelor Unite dreptul de a vorbi în numele întregii comunități mondiale

▪️ Nu se ascunde faptul că scopul este de a opri China și izola Rusia, așa înțelege Occidentul multilateralismul

Nimeni nu ar trebui să-și întărească securitatea națională în detrimentul securității celorlalți, NATO nu dădea doi bani pe aceste obligații

▪️ Biden a cerut personal bombardarea Belgradului, iar acum sârbilor li se cere să nu se mai arate jigniți.

Ministrul de Externe al Rusiei nu a scutit de atacuri nici Fondul Monetar Internațional (FMI), acuzând că s-a „transformat” într-un organism care lucrează pentru „realizarea obiectivelor Statelor Unite și ale aliaților lor, inclusiv a obiectivelor de natură militară”, mai scrie The Guardian: „SUA au luat calea distrugării globalizării, pe care de mulți ani au ridicat-o la cel mai înalt beneficiu al întregii umanități”.

„Nu vom uita, nu vom ierta”

Statele Unite au refuzat să le elibereze vize jurnaliştilor ruşi care îl însoţesc pe şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, luni şi marţi la ONU.

„Nu vom uita, nu vom ierta!”, a avertizat Lavrov înainte de plecarea sa la New York, denunţând o decizie „laşă” a Washingtonului.

„O ţară care se autointitulează cea mai inteligentă, cea mai puternică, cea mai liberă, cea mai corectă s-a dezumflat şi chiar a făcut un lucru stupid”, a spus ironic ministrul rus de Externe.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button