Internațional

Șeful finanțelor UE vede posibil un acord de 50 mld. euro pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene vor ajunge probabil în această săptămână la un acord privind 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, deoarece va veni într-un pachet cu alți bani de care va beneficia Ungaria, care a amenințat că îl va bloca, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, potrivit Reuters.

UE vrea să își revizuiască bugetul până în 2027 pentru a adăuga 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Kiev, astfel încât Ucraina, care se luptă cu o invazie rusească, să aibă certitudinea finanțării pentru a menține statul în funcțiune.

Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orban și-a lăudat legăturile cu Moscova, a pus sub semnul întrebării suma și plasarea acesteia în bugetul UE, asupra căruia toate cele 27 de guverne ale UE, inclusiv Budapesta, trebuie să cadă de acord în unanimitate.

Un acord al UE este cu atât mai important cu cât noul ajutor financiar acordat Ucrainei de către Statele Unite a devenit o monedă de schimb în politica internă americană, punând sub semnul întrebării dacă Kievul va mai primi bani de la Washington.

„Am fost întrebați în primăvară de guvernul american că ar fi foarte favorabili dacă am putea fi vârful de lance al sprijinului pe termen lung pentru Ucraina și ca un fel de presiune internă asupra Camerei Reprezentanților și Senatului pentru a face ceva similar”, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu exclusiv pentru Reuters.

„Toate acestea sunt bine înțelese de toți liderii și de aceea cred că, în cele din urmă, și Ungaria va fi de acord, pentru că este vorba și de propriile lor interese”, a declarat Hahn în ajunul unui summit al liderilor UE la Bruxelles pentru a discuta această problemă.

Ungaria a dorit să obțină mai multe fonduri UE pentru a-și proteja frontierele de migranții ilegali și să plătească țările terțe pentru a împiedica migranții să treacă în Europa. Revizuirea bugetului UE, în afară de cele 50 de miliarde pentru Ucraina, mai are în plus 15 miliarde de euro pentru astfel de politici.

„Este un pachet, nu este doar pentru Ucraina, există ceva în el pentru migrație, protecția frontierelor, susținerea unor țări precum Turcia, în prezent buni prieteni ai Ungariei și viceversa, pentru a obține și mijloace financiare suplimentare”, a declarat Hahn.

Pentru a îndulci și mai mult înțelegerea, Comisia a decis miercuri să deblocheze accesul Ungariei la fonduri de coeziune ale UE în valoare de 10 miliarde de euro, care au fost înghețate din cauza preocupărilor UE că Ungaria nu respectă statul de drept. Parlamentul Ungariei a adoptat marți legi pentru a îmbunătăți independența instanțelor.

Întrebat dacă UE are un plan alternativ pentru a oferi Ucrainei banii chiar dacă Ungaria blochează utilizarea bugetului comun al UE, Hahn a spus:

„Una dintre calitățile Comisiei este de a avea întotdeauna un plan B, dar, sincer, nu vreau să vorbesc și să speculez despre planuri B, deoarece acest lucru creează, de asemenea, o oportunitate de ieșire.”

Întrebat dacă cele 26 de țări ale UE, cu excepția Ungariei, ar putea furniza banii printr-un acord interguvernamental, Hahn a spus: „Bineînțeles. Este una dintre posibilități. Dar nu cred că Ungaria ar rămâne în afara comunității internaționale, nu doar europene, ci și internaționale.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button