Știrile 60m.RO

Seceta face prăpăd în țară, Dunărea a secat lângă Zimnicea. Gianina Șerban (AUR): Dezastrul este generat de managementul defectuos al apei

Situația gravă pe Dunăre din cauza secetei din această vară. Nivelul apoi este atât de scăzut, încât se apropie de minimul istoric de acum trei decenii. Potrivit informațiilor, problemele încep încă de la Baziaș și continuă și pe sectorul de Dunăre maritimă, acolo unde în luna iulie cotele au ajuns la 61 de cm. La Zimnicea, Dunărea a secat, albia fluviului devenind o insulă de nisip lungă de trei kilometri și lată de 400 de metri, notează Digi24. În plus, multe localități rămân fără apă, iar agricultura este grav afectată. Situația ar fi putut fi evitată într-o bună măsură, dacă autoritățile ar fi avut pus la punct un sistem de gestionare a apei.

De altfel, seceta afectează întreaga țară. Un alt exemplu este cel al râului Prut a ajuns la un minim istoric și debitul este în scădere. Din acest motiv, stația de pompare din Brăila, cea mai mare din România, a fost închisă.

În astfel de situații de criză, autoritățile ar trebui să ia măsuri, însă Ministerul Mediului pare depășit de situația. Deputata AUR Gianina Șerban, care se implică activ în tot ceea ce ține de problematica mediului înconjurător, trage un semnal de alarmă cu privire la seceta care a cuprins România și cere ministerului în cauză să ia măsuri.

„Asistăm cu neputință la o secetă istorică și la cel mai mic nivel al Dunării și al Prutului din ultimii zeci de ani! Din cauza unui management defectuos al apei, localități întregi rămân fără apă, hidrocentralele sunt în pericol de a nu mai produce energie, transportul maritim este grav afectat iar agricultura e compromisă.

În ciuda faptului că nu am avut o perioadă îndelungată de caniculă, iată că ducem lipsa de apă în fântâni, în râuri și în agricultură.

Consider că un management eficient privind menținerea unor rezerve de apă bine dimensionate, ar gestiona mult mai ușor perioadele de secetă și caniculă. Domnule ministru al mediului, cum gestionați problema?”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button