Politică

Se pregăteşte o fraudă electorală de proporţii

Sute de mii de buletine de vot din mai multe județe au fost tipărite greșit. Probleme au fost în comune, dar și la nivel județean, în Satu Mare și Buzău.Un caz de eroare în redactarea buletinelor de vot este cel din comuna Sanislău, din județul Satu Mare, unde Alianța pentru Unirea Românilor s-a trasformat, pe buletinele de vot tipărite, în „Alianța pentru Unitatea Romilor”.

Buletine de vot pline de greșeli

Tot în județul Satu Mare au fost tipărite greșit buletinele de vot pentru alegerea Consiliului Județean, chiar dacă au fost oferite multe indicații. În loc de patru competitori pe o pagină, au fost doar doi competitori pe pagină.

Probleme au fost și în alte județe: în Caraș-Severin o greșeală sesizată de PNL, în Arad și Botoșani probleme semnalate de PSD. Cel mai mare caz este în județul Buzău, unde a ieșit scandal în Biroul Electoral Județean și sute de mii de buletine de vot trebuie să fie tipărite din nou.

AEP, responsabilă de aceste probleme

În ciuda tragerii la sorți a ordinii de pe buletinul pentru Consiliul Județean Buzău, care prevedea că lista PSD se află pe prima pagină a buletinului, în varianta ieșită de la tipar lista PSD este pe pagina a doua. De aceste situații ar fi trebuit să se ocupe Autoritatea Electorală Permanentă(AEP).

Potrivit art. 18 alin. (5) din OUG 21/2024, cunoscută ca ordonanța de comasare a alegerilor, „prin derogare de la prevederile art. 60 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu cel puțin 20 de zile înaintea zilei votării, prin grija Autorității Electorale Permanente, un exemplar al primului tiraj pentru fiecare tip de buletin de vot, din fiecare circumscripție electorală, este prezentat membrilor biroului electoral de circumscripție județeană. Aceștia au dreptul să solicite Autorității Electorale Permanente retipărirea buletinelor de vot dacă numele candidaților, semnul electoral sau denumirea partidelor politice, a alianțelor politice ori a alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri sunt incorect imprimate sau nu sunt vizibile”.

Buletinele de vot ar fi trebuit să fie gata

De asemenea, art. 60 alin. (4) din Legea 115/2015 prevede că „buletinele de vot trebuie să fie tipărite cel mai târziu cu 10 zile înaintea alegerilor”. Toate buletinele de vot ar trebui să fie deja tipărite și fără probleme.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button