JUSTIȚIE

Se modifică Legea Spălării Banilor: firmele cu asociaţi persoane fizice sunt obligate să declare anual beneficiarul real al activităţii

Legea Spălării Banilor se modifică de vineri, iar firmele cu asociaţi persoane fizice sunt obligate să declare anual beneficiarul real al activităţii, se arată într-un comunicat transmis de firma de avocatură ONV LAW, care mai precizează că revine declaraţia anuală, ceea ce înseamnă un pas birocratic în plus.

“Începând de astăzi (n.r- vineri) intră în vigoare Legea 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, anunţă ONV LAW. 

Firma de avocatură susţine că principala modificare este că şi persoanele juridice (firmele) cu asociaţi doar persoane fizice, care erau exceptate până în prezent, trebuie să declare beneficiarul real al activităţii economice la Registrul Comerţului.  

„De asemenea, o altă modificare este că firmele cu asociaţi persoane juridice trebuie să depună anual declaraţia privind beneficiarul real. Acesta este un pas birocratic în plus ce va crea multe neînţelegeri la nivelul antreprenorilor referitor la momentul depunerii declaraţiei”, afirmă avocatul şi specialistul în drept comercial în cadrul ONV LAW, Ana Petrescu.

Avocatul a mai spus că  înainte de aceste modificări declaraţia trebuia depusă doar la înmatriculare şi ori de câte ori intervenea o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real declarat, iar aceste obligaţii rămân de asemenea valabile.  

Conform noilor modificări, s-a reinstituit obligaţia depunerii declaraţiei anuale. Aceasta se depune la Registrul Comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

“Deşi legea stabileşte că termenul pentru depunerea anuală a declaraţiei privind beneficiarul real este de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare, antreprenorii care nu au depus încă această declaraţie şi care erau înfiinţaţi la Registrul Comerţului înainte de intrarea în vigoare a Legii 129/2019 sunt obligaţi să depună această declaraţie în termen de 90 de zile de la data încetării stării de alertă”, se mai arată în comunicatul transmis de firma de avocatură. 

Reprezentantul legal al societăţii (administratorul), trebuie să completeze şi să depună o declaraţie pe proprie răspundere care trebuie să cuprindă datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice, conform criteriilor stabilite de lege.  

Conform legii, beneficiarul real al unei societăţi este cel care deţine direct sau indirect 25% + unu din numărul acţiunilor/ părţilor sociale sau care participă în capitalul unei firme într-un procent de peste 25%, sau cel care controlează direct sau prin alte mijloace activitatea respectivei societăţi. 

Legea însă nu oferă definiţii concrete privind modalităţile de control direct sau prin alte mijloace ale activităţii unei societăţi comerciale, iar pentru o completă transparentizare şi identificare a beneficiarilor reali ai activităţii societăţilor comerciale legislaţia ar trebui îmbunătăţită, apreciază specialiştii ONV LAW.    Fondată în 2000, ONV LAW acordă consultanţă juridică clientilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button