Internațional

Scholz l-a invitat pe Orban să plece din sală, înaintea votului de la summitul UE privind începerea negocierilor cu Ucraina

Premierul ungar Viktor Orban a fost invitat de cancelarul german Olaf Scholz să părăsească sala înaintea votului privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, transmite BBC.

Premierul olandez Mark Rutte a relatat reporterilor acest detaliu interesant la sfârșitul primei zile a summitului UE.

„Am avut o discuție bună, dar la finalul discuției am simțit că va fi dificil să ajungem la un acord”, a declarat Rutte. „Și atunci Scholz i-a sugerat [lui Orban]: nu ați considera că este posibil să luăm o decizie fără prezența dumneavoastră în sală? Conform regulilor, acest lucru este posibil. Atunci obținem o decizie unanimă, doar că fără prezența Ungariei. Ei bine, el a ieșit”.

După vot, Viktor Orban a declarat că rămâne de aceeași părere: Ucraina nu este pregătită pentru negocierile de aderare la UE, iar decizia de a demara acest proces este greșită.

La sosirea la summitul de la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orbán a declarat reporterilor că au avut loc multe discuții și că poziția Ungariei este clară: în ceea ce privește aderarea la UE, condițiile prealabile pentru Ucraina nu au fost îndeplinite, Consiliul nu este în măsură să ia o decizie – iar Ungaria nu va ceda.

Totodatăm Comisia Europeană a anunțat miercuri că deblochează 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept.

Decizia a venit într-un context politic din ce în ce mai tensionat, în condițiile în care premierul Viktor Orbán își intensifică campania de opoziție pentru a împiedica deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, pentru a bloca un fond special de 50 de miliarde de euro pentru a susține bugetul națiunii devastate de război și pentru a opri acordarea de noi ajutoare militare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button