Internațional

Schimburile economice dintre Austria și Rusia au înflorit în timpul războiului cu Ucraina

Austria a avut, în perioada februarie – august a anului trecut, o creștere cu 139% față de anul 2021 a schimburilor economice cu Rusia, în pofida sancțiunilor impuse de Occident Moscovei după invazia în Ucraina, spune europarlamentarul Eugen Tomac, citând date Eurostat.

Cele mai multe state din Uniunea Europeană încearcă să fie cât mai puțin dependente de Rusia după declanșarea războiului din Ucraina. Pentru unele state însă, se pare că acest mecanism de sancțiuni nu are nicio valoare pentru că schimburile economice înfloresc.

De exemplu, Austria a avut, în perioada februarie – august a anului trecut, o creștere cu 139% față de anul 2021 a schimburilor economice cu Rusia. În total, Austria a importat din Federația Rusă produse în valoare de aproape 4 miliarde euro, conform europarlamentarului român, care citează date Eurostat.

  • „Atunci de ce, în mod ipocrit, se întreabă unii de unde are criminalul de la Kremlin bani pentru a finanța mașinăria de război?
  • Sigur, Nehammer va spune că statisticele Eurostat nu sunt corecte, dar suntem obișnuiți cu asta”, adaugă Eugen Tomac, referindu-se la faptul că Karl Nehammer s-a opus aderării României la Schengen, cotestând datele autorităților române privind numărul de migranți care au trecut frontiera fără să fie înregistrați.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze, în Consiliul JAI din 8 decembrie, aderarea la Schengen, pentru o astfel de decizie fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a invocat ca motiv numărul mare de migranți care ar ajunge în Austria fără să fie înregistrați în România:

  • „Poziţia Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria şi România. Nu este o problemă de ţări împotriva altor ţări, este o problemă de securitate.
  • Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate şi ştim că 20.000 de migranţi ilegali traversează România. Ştim asta ca urmare a investigaţiilor derulate de poliţia austriacă. Acum trebuie să găsim o soluţie la această problemă”.

La remarca unui jurnalist că aceste cifre sunt contestate de către autoritățile române, cancelarul austriac a răspuns:

  • „Dar știţi că Poliţia Română îi are în evidenţă pe aceşti oameni care sunt înregistraţi în România.
  • În Austria am înregistrat peste 100.000 de migranţi şi 75.000 dintre aceştia nu sunt înregistraţi. Este un număr uriaş.
  • Este o problemă de securitate pentru întreaga Uniune Europeană.
  • Aceasta este problema şi este necesar să spunem că nu este vorba despre a fi împotriva Austriei, Bulgariei sau României. Trebuie să rezolvăm împreună aceasta problemă de securitate şi cred că o vom face”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button