Știrile 60m.RO

Scandal în Parlamentul de la Chișinău, la votul pentru înlocuirea ,,limbii moldovenești” cu ,,limba română”

Deputații PAS au votat în primă lectură proiectul care prevede ca în toată legislația Rep. Moldova, sintagma „limba română” să ia locul „limbii moldovenești”. Moment lăsat cu scandal între parlamentarii PAS și cei ai BCS care au părăsit mai devreme ședința, dar au revenit înainte de vot.

Proiectul de lege mai prevede să fie înlocuite și sintagmele ,,limba oficială”, ,,limba de stat” și ,,limba maternă”. Iar sărbătoarea națională „Limba noastră” să fie numită „Limba română”.

La fel, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera schimbările necesare, conform Adevarul.

Proiectul de modificare a fost depus de un grup de deputați PAS, care propun să fie considerat încetat textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a menționat deputata PAS, Veronica Roșca.

Autorii mai menționează că ,,condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.

Opoziția nu a votat


Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de 56 de deputați ai fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Cei ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), care au părăsit mai devreme sala de ședințe a Parlamentului, au revenit în momentul prezentării acestuia și au protestat cu pancarte pe care scria ,,Moldova, moldoveni, moldovenesc” sau ,,Nu vă bateți joc de Constituție”. Ba mai mult, deputații BCS s-au luat la harță cu parlamentarii PAS și au cerut alegeri parlamentare anticipate.

Replica președintelui Parlamentului


În replică, președintele Legislativului, Igor Grosu, a cerut aleșilor poporului BCS care au și cetățenie română să renunțe la ea.

,,Asta-i durerea voastră, anticipate. Nu le vedeți până în 2025. Luați-vă pofta! Voi, cei care strigați, aici, cei care aveți cetățenie română, fiți amabili și renunțați la ea, vă rog. Așa, ca să fie totul corect!”, a spus Igor Grosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button