Internațional

Sarkozy: Dorința Ucrainei de a recuceri Crimeea este iluzorie

Dorința Ucrainei de a recuceri Crimeea este iluzorie, deoarece majoritatea locuitorilor peninsulei se consideră ruși, a declarat fostul președinte francez Nicolas Sarkozy (a ocupat această funcție din 2007 până în 2012) într-un interviu acordat Le Figaro.

„Anexarea Crimeei în 2014 a fost o încălcare clară a dreptului internațional. Dar în raport cu acest teritoriu, care până în 1954 a fost rus și unde majoritatea populației s-a simțit mereu rusă, cred că orice întoarcere în trecut este iluzorie”, a spus el.

Crimeea a devenit parte a Rusiei în 2014, în urma unui referendum. Ucraina și țările occidentale nu au recunoscut rezultatele, Kievul consideră că teritoriul este ocupat. Autoritățile ruse au subliniat în mod repetat că problema statutului peninsulei este închisă.

Potrivit acestuia, diplomația este „singurul mijloc de a găsi o soluție acceptabilă” în Ucraina. „Fără compromis, nimic nu va funcționa și riscăm ca în orice moment totul să meargă prost. Acest butoi de pulbere ar putea avea consecințe groaznice”, a spus Sarkozy.

Fostul președinte a mai subliniat că interesele europene nu coincid cu cele americane. „Nu putem rămâne la ideea ciudată de a „lupta un război fără a duce unul”, a explicat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button