Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU după exploziile de la gazoductul Nord Stream
Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ”sabotaj”, a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP, anunță Agerpres.
”Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ”Mulţumim, SUA”.
”Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea”, a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.
Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ”dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2”. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ”Vă promit, suntem capabili să o facem”.
Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.
Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.