Internațional

Rusia acuză Occidentul că i-a furat rezervele de aur

Rusia a acuzat luni țările occidentale că i-au „furat în esență” rezervele de aur și valută prin sancțiunile impuse împotriva sa, relatează Reuters.

„În general, o mare parte din activele noastre au fost în esență furate de anumite țări occidentale”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov după ce a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova despre o propunere a Uniunii Europene de a transfera Ucrainei activele rusești înghețate de Occident.

Sancțiunile fără precedent impuse de statele occidentale împotriva Rusiei au dus la înghețarea unor rezerve de aur și valută ale Moscovei. Acestea se ridicau la 640 de miliarde de dolari înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Comentariile de luni ale lui Peskov vin în contextul în care Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să ia în considerare transferarea activelor rusești înghețate Kievului după valul de atacuri ale forțelor armate ruse împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

Dmitri Peskov a vorbit luni și despre „avertismentele” lansate în urmă cu o zi de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu potrivit cărora Ucraina ar pregăti detonarea unei „bombe murdare” pe propriul teritoriu pentru a da vina pe Rusia.

„Neîncrederea lor [a țărilor occidentale] în informațiile care au fost transmise de către partea rusă nu înseamnă că amenințarea de a folosi o astfel de ‘bombă murdară’ încetează să mai existe”, a declarat Peskov în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Ucraina se teme că Rusia pregătește o operațiune de tip „steag fals”

Atât Ucraina cât și SUA au respins acuzațiile lui Serghei Șoigu, președintele Volodimir Zelenski declarând duminică noaptea în mesajul său adresat națiunii că în estul Europei există o singură persoană care poate folosi arme nucleare, Vladimir Putin.

„Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul. Cred că acum lumea ar trebui să reacţioneze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit încă o rundă de mărire a mizei şi alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum că lumea nu înghite asta”, a transmis Zelenski.

Casa Albă a respins acuzațiile formulate de Serghei Șoigu, afirmând că Ucraina nu are vreo intenție de a folosi o astfel de armă.

„Lumea nu se va lăsa păcălită de nicio încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, a declarat duminică Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează în ultima sa evaluare privind conflictul din Ucraina că acuzațiile lansate duminică de Serghei Șoigu ar reprezenta o încercare de a încetini sau chiar suspenda ajutorul militar occidental pe care îl primește Kievul.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button