Internațional

Rusia a plasat în stare de luptă rachetele intercontinentale Sarmat

Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunţat vineri că rachetele balistice intercontinentale „Sarmat” au fost plasate în stare de luptă, relatează agenţia de presă RIA, citată de Reuters, scrie Agerpres.

Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa.

Sarmat are o rază de acţiune de 18.000 de kilometri şi permite Rusiei să atingă ţinte în întreaga lume, lansând atacuri fie prin Polul Nord, fie prin Polul Sud.

Armata rusă a efectuat cu succes teste cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să ”reflecteze”.

Principala unitate militară rusă înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare are sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova. Rachetele sunt plasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri ca rachetele Voevoda din era sovietică pe care le înlocuiesc.

”Este cu adevărat o armă unică care va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă”, a afirmat Putin într-o declaraţie televizată după efectuarea testului.

”Noul complex are cele mai înalte performanţe tehnice şi tactice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume şi nici nu va avea mult timp de acum înainte”, a mai susţinut preşedintele rus.

Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button