Roșiile românești nu au loc în supermarket: Fermierii le vând cu 1-1,5 lei pe kilogram
Supraproducție de tomate în această toamnă! Fermierii sunt mulțumiți de cea de-a doua cultură de tomate, însă prețurile nu îi ajută nici de data aceasta pentru că nu au loc pe raft în supermarket-urile străinilor.
La Matca, în județul Galați, s-au copt frumos tomatele în spațiile protejate deoarece a fost o toamnă lungă cu temperaturi ridicate. Pentru legumicultorii care au pus ce-a de-a doua cultură de tomate au fost toate condițiile să producă chiar în exces, ceea ce s-a și întâmplat.
Cu toate acestea, o recoltă bogată nu înseamnă și venituri pe măsură. Fermierii care trăiesc din vânzarea legumelor spun că din cauza supraproducției prețurile au scăzut foarte mult.
Un kilogram de roșii din cultura a doua de tomate se vinde cu 1,5 lei, la piața din Matca, județul Galați
Costică Chicoş, legumicultor care își vinde legumele în piaţa din localitatea Matca, spune că roșiile au ajuns să coste 1,5 lei kilogramul. Bărbatul a menționat că au întârziat mult verificările pentru acordarea ajutorului de minimis, fapt care i-a determinat pe legumicultori să iasă toți în același timp cu marfa, ceea ce a dus la scăderea prețului.
”Este exces de producţie la cultura roşii. A fost cald, mult soare, iar legumele s-au copt în solarii. Un kilogram de roşii se vinde cu 1 – 1,5 lei kilogramul în piaţa din Matca. Totodată, au întârziat şi autorităţile cu verificările pentru acordarea ajutorului de minimis. Aşa că cei mai mulţi dintre noi am lăsat roşiile pe vrej, ca să vină cei de la comisie să vadă cantitatea de legume. Ne-au ţinut pe loc o bună vreme, iar acum am ieşit toţi cu legumele la piaţă. Dacă roşiile se dau cu 1,5 lei, murăturile nu se caută deloc. O să ajungem să le ducem la groapa de gunoi”, a declarat Costică Chicoş.
Castraveții sunt la mare căutare, se vând cu 4 lei pe kilogram
Fermierul spune că la mare căutare acum sunt castraveții, care se vând cu 3,5 – 4 lei pe kilogram. Asta pentru că gospodinele se pregătesc pentru iarnă și pun murăturile, pentru că dacă ne raportăm la luna iunie, tone de legume, și mai ales castraveți, au ajuns la groapa de gunoi.
”Am dus o tonă jumătate la râpă, la gunoi. Nu am avut ce să fac cu ei. La piaţă nici pe degeaba nu îi lua nimeni. Nu se mai căutau deloc. A trebuit să-i smulgem şi să eliberăm terenul pentru a planta următoarea cultură de roşii. Nu puteam lăsa legumele să putrezească în pământ(…). Acum se caută la piaţă, dar sunt puţini fermieri care au castraveţi. Se vând cu 3,5-4 lei kilogramul”, a completat Costică Chicoş.
La Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară, sunt peste 4.000 de producători și se cultivă 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.