Politică

România vrea pace! NATO poate mobiliza 300.000 de soldați pentru un război cu Rusia

Într-un context internațional tot mai tensionat, România își reafirmă angajamentul pentru pace și stabilitate în regiune. Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că țara noastră dorește să contribuie la menținerea păcii și a securității în Europa, subliniind importanța dialogului și a diplomației în soluționarea conflictelor.

NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă a 300.000 de oameni – puşi la dispoziţie de statele membre -, în contextul în care trebuie să poată face faţă ameninţării ruse în Europa, dă asigurări un oficial de rang înalt din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Statele membre NATO au ajuns la un acord, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, să crească puternic numărul trupelor care pot să fie mobilizate în mai puţin de 30 de zile.

Reacţia membrilor NATO ”depăşeşte larg 300.000” de oameni – numărul pe care NATO şi l-a stabilit la momentul invaziei, precizează acest oficial sub protecţia anonimatului.

Această capacitate sporită de mobilizare face parte din planurile implementate de către NATO în răspunsul la orice eventual atac, decise la summitul NATO de la Vilnius, în Lituania, în 2023.

Aceste planuri de apărare precizează ce trebuie să facă fiecare membru al Alianţei în cazul unei invaziii a Rusiei – pentru prima oară de la Războiul Rece.

Comandamentele militare verifică, în fiecare stat membreu NATO, dacă au capacităţile necesare şi sunt în măsură să pună în aplicare aceste planuri.

Însă NATO a acumulat întârzieri în domeniul apărării antiaeriene şi rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button