România – țara unde cad zeci de MIG-uri, dar se înalță în grad sute de generali

De aproape trei decenii, avioanele MIG din dotarea armatei române cad pe câmpuri fără ca un singur glonț să fi fost tras asupra lor. Cad pentru că sunt neperformante, greu manevrabile, vechi, veritabile coșciuge zburătoare. Să zbori în 2022 cu aparate produse în anii 1960 reprezintă un act de curaj nebunesc și deși România n-a avut niciodată piloți kamikaze, mahării din Ministerul Apărării care-i trimit pe tinerii ofițeri să zboare pe asemenea hârburi se comportă de parcă am avea – altfel nu i-ar trimite. Din această cauză, orice misiune de zbor la bordul unor astfel de aparate devine o periculoasă ruletă rusească, în care de multe ori protagoniștii pierd, cum s-a întâmplat și azi-noapte, în Dobrogea. Ceea ce face accidentul de azi-noapte unic în analele aviației românești este că el a fost urmat la scurt timp și de prăbușirea unui elicopter, și el vechi de de câteva decenii. Bine că grangurii care dau asemenea ordine s-au oprit la timp, fiindcă riscam să rămânem într-o singură noapte fără toată flotila aeriană!
Cine este de vină pentru că aeronave care ar fi trebuit să fie demult în muzeu se ridică încă pe cerul țării? Răspunsul e lesne de dat: toți cei care de 32 de ani s-au succedat la conducerea României și care astăzi guvernează împreună, în cea mai strânsă frăție a ghiulurilor și a mafiilor reunite. S-au găsit întotdeauna bani pentru pomeni electorale, sinecuri, borduri, paranghelii și serbări, pentru proiecte faraonice, dar total inutile, în schimb niciodată nu s-au alocat fonduri pentru dotarea armatei cu echipamente moderne. Întotdeauna când a fost vorba de viețile militarilor, s-a făcut rabat de la calitate, pe principiul neaoș românesc, „lasă, bă, că merge și așa, mai zboară un an-doi și pe urmă om vedea”. S-a preferat cârpeala, compromisul, achiziționarea de rable „second-hand” – pentru că probabil și comisionul e mai mare: cine n-ar da șpagă ca să scape de niște fiare vechi și să le vândă amărăștenilor din România?
Avioanele MiG 21 au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anii 1960, iar la 22 decembrie 1989 aveam aproape 400 asemenea aparate. După căderea regimului comunist, Forțele Aeriene au modernizat 111 de aeronave cu sisteme compatibile NATO. Așa a aparut modelul LanceR, avioanele modernizate la acest standard intrând treptat în dotarea Forțelor Aeriene, între 1997 și 2002. Decizia de modernizare a unei părți din avioanele MiG 21 a fost văzută ca o măsură de tranziție până când țara noastră își va permite să se doteze cu un avion de vânătoare multirol de generație nouă, lucru care a fost însă mereu amânat de toate guvernările. În total au fost trei versiuni ale MiG-ului modernizat – 71 de avioane Lancer A (pentru atac la sol), 14 avioane Lancer B (cu dublă comandă, folosite mai ales pentru instruirea piloților) și 26 de avioane Lancer C (varianta de atac aer-aer). Toate modelele Lancer A pentru atacul la sol au fost retrase treptat în urmă cu câțiva ani, iar dintre cele 26 de avioane tip LanceR C, nouă s-au prăbușit, fără să-l luăm încă în calcul și pe cel de azi-noapte. Dintre cele 14 modelele LanceR B cu dublă comandă, două s-au pierdut în accidente, dar nu toate cele rămase mai sunt operaționale.
Citește și: Președintele gospodar cumpără iarna avioane noi, nu hârburi la mâna a doua!
Și când credeam că o să avem și noi avioane noi, ministrul Apărării, pesedistul Dîncu, a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că va cumpăra de la Norvegia 32 de avioane F-16 second-hand, care sunt și ele vechi de peste 40 de ani și în 2-3 ani vor trebui date la REMAT. Asta în condițiile în care s-ar fi putut cumpăra avioane noi-nouțe F-32 (din care și-a luat Norvegia, după ce a zis bodgaproste că ne-a vândut nouă hârburile!), poate mai puține, dar sigur mai performante și mai durabile. În atari condiții, e o chestiune de timp până când primele F-16 la mâna a doua vor începe și ele să are ogoarele patriei, luând-o pe urma MIG-urilor. Și când te gândești că în cazul unui conflict – care pare tot mai apropiat – supremația aeriană poate face diferența dintre victorie și înfrângerea zdrobitoare și ocupația rusească, nu poți să nu te întrebi: oare chiar nimeni nu dă socoteală pentru asemenea decizii criminale? Oare nimeni nu e tras la răspundere pentru piloții și militarii care zboară spre moarte în avioane și elicoptere vechi de zeci de ani?
Dacă ne-ar invada rușii mâine, n-ar trebui să tragă o singură rachetă către avioanele noastre, căci ar cădea ele singure. Și prea multe nu avem – cel mult câteva zeci. În schimb avem sute de generali făcuți la apelul bocancilor, mulți dintre ei văzând războaie doar în filmele de pe Netflix, dar încasând salarii și pensii babane pentru stelele nemeritate de pe umeri. Iar când atacul rus va veni, noi n-o să avem, așa cum au acum ucrainenii, un pilot legendar, supranumit „Fantoma din Kiev”, care le doboară rușilor Suhoi-urile ca pe muște. În schimb vom avea o întreagă escadrile de fantome, căci probabil până atunci mulți alți piloți și militari se vor alătura celor care au murit ieri.
Citește și:
Guvernanții iau avioane second-hand pentru România să le ajungă banii de limuzine pentru ei