Opinii

Președintele gospodar cumpără iarna avioane noi, nu hârburi la mâna a doua!

I-am auzit pe mulți zicând că Iohannis ar fi un om extrem de norocos, fiindcă să iei două mandate consecutive de președinte doar fiind plimbat ca o momâie de speriat ciori, de pe un ogor pe altul, este noroc chior. Alții spun că s-o fi scăpat în scăldătoare când s-a născut, cum zice tradiția, de-a avut atâta noroc. De scăpat s-o fi scăpat el, nu contest, dar pesemne o fi venit pe lume deja stricat la burtă, fiindcă așa noroc nici la dușmani să nu dorești. Numai gândiți-vă: abia-și aranjase și el ultimii ani de mandat, făurind alianța împotriva naturii PNL și PSD, în care din ce-am văzut până acum, PNL pune curul la bătaie, abia se bucura și el că urmează trei ani de huzur, iarna la schi, vara la golf, că i-a stricat Putin toate bucuriile!

Și asta când? Tocmai acum, în plin sezon de schi, când pârtiile sunt pline, când zăpada e moale și pufoasă, vinul fiert și dulce, păturica-păturică, căldurica-căldurică… Zău, niciun noroc n-a avut, de fapt, Iohannis! În loc să le strige securiștilor de la SPP „Pârtieeee!” din vârful Postăvarului, președintele e obligat să stea zilnic la Cotroceni și să dea pasiențe: intră piticul crăcănat cu tancurile în Ucraina sau nu intră? La drept vorbind, pe Iohannis îl doare la apreschiuri de Putin, dar n-are încotro, e președinte, trebuie să se implice sau, mă rog, să dea impresia că se implică. De aceea a și ieșit ieri să ne anunțe că a stat el ce-a stat și s-a gândit și ar vrea să mai achiziționeze niște avioane de ultimă generație, F-35.

Păi bine, bre, Herr Mutulică, dar nu ți-au zis specialiștii încă de anul trecut să nu cumperi F-16 la mâna a doua, ci să iei direct avioane noi? Mai țineți minte, dragi cititori, nu-i așa? La sfârșitul lui 2021, abia cocoțat în fotoliul de ministru al Apărării, pesedistul Vasile Dîncu anunța o achiziție „de senzație”: 32 de avioane F-16 la mâna a doua, atât de „excepționale”, după cum le prezenta ministrul, că norvegienii taman se pregăteau să le dea la REMAT-ul lor, pe post de fiare vechi. Alde Dîncu și Iohannis s-au bucurat atunci ca de un mare chilipir, zicând că la 11 miloane de euro per bucată nu puteam găsi pe piață ceva mai bun și de banii ăștia n-am fi putut lua decât câteva aparate ultimul răcnet F-35, pe când așa am luat 32.

Citește și: Guvernanții iau avioane second-hand pentru România să le ajungă banii de limuzine pentru ei

Iar acum, ce să vezi? Iohannis nu mai e mulțumit cu cele 32 de fierătănii, care mai au doar vreo 2.500 de ore de zbor până dau în primire, și vrea să cumpere și F-35. Acum, nu vă imaginați că generalul (Mă)Ciucă, șeful la „guvernul meu” o să taie din sinecuri, din lefurile de baștani, din amante și nepoței angajați pe pile ori din pensiile speciale ca să facă rost de bani de avioane. Nici vorbă de așa ceva! Bani se vor găsi la buget, pitiți pe undeva, se vor plăti, se vor cumpăra din ei avioane și apoi se va ridica din umeri în fața pensionarilor și bugetarilor cu salarii mici, care așteaptă și ei un leuț în plus la pensie sau salariu. Parcă-l și văd pe Iohannis, după ce și-a făcut moftul cu avioanele noi, scoțându-și buzunarele pe dinafară și zicând, ca Moromete: „N-am, bă, bani de pensii și salarii! N-am! De unde să vă dau dacă n-am?” În schimb, o să avem avioane de toate felurile – și mai rable, și mai cazane, și mai noi, după posibilități.

Totuși, cineva va trebui să răspundă: de ce s-au mai cumpărat hârburile de avioane second-hand F-16 de la norvegieni, când acuma l-a apucat pe președinte pofta și de F-32 noi-nouțe? Că doar avioanele astea nu-s cartofi din piață, ai cumpărat două kile cu zece lei, dar mai iei două, c-ai văzut la alta tarabă cartofi mai frumoși, cu unșpe lei. Avioanele costă zeci de milioane de dolari și în loc să se joace de-a colecționarul de cazane zburătoare, Iohannis mai bine s-ar fi gândit de două ori și-ar fi plătit o singură dată. Asta dacă nu cumva, așa cum umblă zvonul prin târg, hârburile norvegiene au fost luate cu dedicație și în schimbul acestei afaceri păguboase, cum s-au mai făcut o sută, de la Revoluție încoace, cineva și-a tras comisioane grase sau alte avantaje. Oricum ar fi, vinovatul principal pentru această „alba-neagra” cu avioane este președintele și nimeni altul. El ar trebui să răspundă românilor de ce-și bate joc de banii lor și, în ultimă instanță, el ar trebui să meargă primul pe front, în caz de război, să dea un exemplu, și nu ei! De altfel, chiar nu cred c-ar fi o idee rea: când s-o apuca Iohannis să le țină un discurs sforăitor rușilor, cu cadența de zece cuvinte pe oră, o să pice ăia prin tranșee ca răpuși de gazul muștar și sigur îi batem!

Citește și:

Iohannis anunță achiziția de avioane F35 din SUA

Altă țeapă: România va da jumătate de miliard de euro pentru achiziția a 32 de avioane expirate

Iohannis – „ecologistul” cu limuzină Mercedes la scară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button