Politică

România OUT: nu va beneficia de taxonomia UE pentru investițiile actuale în centralele pe bază de gaze naturale și energie nucleară

Propunerea Comisiei Europene ca gazul natural și centralele nucleare să fie considerate energie verde iar proiectele de investiții în ele să poată fi finanțate din fonduri europene a trecut de votul Parlamentului European. Votul de miercuri seară a fost primit cu entuziasm de politicienii români, deși țara noastră nu va beneficia de sistemul taxonomiei pentru investițiile planificate de guvern în centralele pe bază de gaze naturale și energie nucleară, spune la RFI, Mihnea Cătuți, Head of Research al think tankului Energy Policy Group.

Parlamentul European nu a avut obiecții la Actul delegat al Comisiei Europene în materie de taxonomie care include activități specifice de energie nucleară și gazoasă, în anumite condiții, în lista activităților economice durabile din punct de vedere ecologic acoperite de așa-numita taxonomie a UE, arată un comunicat al PE

Întrucât Comisia consideră că investițiile private în gaz și activități nucleare au un rol în tranziția ecologică, a propus clasificarea anumitor activități de gaze fosile și energie nucleară ca activități de tranziție care contribuie la atenuarea schimbărilor climatice.

Dacă nici Consiliul nu se opune propunerii Comisiei până pe 11 iulie 2022, Actul delegat al taxonomiei va intra în vigoare și se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Taxonomia UE este un sistem de clasificare care oferă firmelor şi investitorilor un limbaj comun pentru identificarea activităţilor economice considerate durabile din punctul de vedere al mediului, pentru ca UE să poată deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi să îndeplinească obiectivele pentru 2030 prevăzute în Acordul de la Paris.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat decizia de miercuri Parlamentului European privind „taxonomia verde”. „Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi nuclearul ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe Twitter. 

Noi, la Energiy Policy Group (EPG) chiar am făcut un studiu recent în acest sens, în care  am încercat să ne uităm la principalele investiții pe care Guvernul României le planifică atât în centrale bază de gaze naturale cât și în energie nucleară. Uitându-ne la criteriile propuse de Comisia Europeană, am concluzionat că România  nu va beneficia de acest sistem al taxonomiei pentru investiții. De altfel, poate s-a creat o confuzie, inclusiv la nivelul decidenților din țară, pentru că taxonomia nu este un instrument care oferă finanțare sau care afectează într-un mod schemele existente de finanțare europeană. Ea este un sistem de clasificare al activităților considerate sustenabile, care funcționează ca un act de informare al investitorilor privați care vor să-și direcționeze fondurile, capitalul privat, din ce în ce mai mult,  către investiții care sunt considerate sustenabile. Așadar, pentru proiectele planificate în acest moment, având în vedere standardele de emisii impuse de taxonomie, cât și nevoia de existență a unor facilități de stocare a deșeurilor nucleare pe termen lung, investițiile practitate de România în momentul de față oricum nu sunt aliniate cu taxonomia, așa cum arată ea acum.„, explică  Mihnea Cătuți, Head of Research al think tankului Energy Policy Group

Potrivit acestuia, ” taxonomia se referă la un sistem de clasificare pentru a informa investitorii privații. Ea nu are o miză imediată și directă și nu oferă finanțare niciunui proiect de-al României, în acest moment.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button