România nu mai produce nici zahăr. Deficitul în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66%

Distribuie acest articol!

România nu mai produce nici zahăr. Deficitul în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an (755,34 milioane de euro) , comparativ cu perioada similară din 2020 (455,5 milioane de euro).

În primul trimestru din acest an, am importat zaharuri şi produse zaharoase de 83,02 de milioane de euro, în primul trimestru din acest an, în creştere cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit balanţei comerciale cu produse agroalimentare, scrie AGERPRES. Valoarea importurilor de zaharuri şi produse zaharoase a totalizat 68,92 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, în perioada analizată exporturile de astfel de produse au fost în valoare de 7,84 milioane de euro, aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au depăşit 14,08 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) Astfel, deficitul consemnat în comerţul cu zaharuri şi produse zaharoase a ajuns la 75,17 milioane de euro în primul trimestru din 2021.

O analiză a Ziarului Financiar de anul trecut arăta că producţia de zahăr a României scade de la an la an, iar importurile cresc: din cinci linguri de zahăr, doar una e „made in Romania“. Dacă în 1990 România avea 33 de fabrici de zahăr, acum mai are doar 3 astfel de unități. Patronatul Zahărului din România susţine că producţia anuală de zahăr din sfeclă de zahăr este de numai 30% din consumul anual, astfel că România depinde de importul de materii prime, dar şi de produsul finit. 


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: