Economie

România, la un pas de blackout. Preşedintele AFEER: Un furnizor de energie a fost aproape de incapacitate de plată

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România a declarat la o conferinţă de presă că un mare furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată. Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER, atrage atenţia că se întâmplă lucruri grave în piaţa energiei după 1 septembrie, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România avertizează că există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare în domeniul energiei.

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu.

Deşi nu a dat numele companiei care a fost la un pas de incapacitate de plată, potrivit unor informaţii din piaţă, ar fi vorba despre Electrica Furnizare.

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout”, a mai declarat preşedintele AFEER în cadrul conferinţei de presă, potrivit Agerpres.

Acesta consideră că există riscul ca România să se confrunte cu un deficit de energie şi gaze în piaţă.

„O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi.  OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare.

Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă”, a mai declarat preşedintele AFEER.

Acesta mai spune că pentru întregul an 2022, furnizorii au de încasat de la stat 30 de miliarde de lei pentru decontarea conform OUG 27/2022, în timp ce statul încasează din taxe şi impozite 42 de miliarde de lei.

„Am cerut în Parlament modificarea OUG 119, renunţarea la plafonul de 1.300 de lei pe MWh, eliminarea suprataxării traderilor. Nu avem speranţe că se vor întâmpla prea multe”, a mai spus Urluescu la conferinţa de presă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button