Revoluția din Kazahstan, înăbușită cu ajutorul armatei Rusiei
Kassym-Jomart Tokayev, preşedintele Kazahstanului, a declarat vineri că ordinea a fost „în mare parte restabilită” în toate regiunile ţării, după zile de revolte fără precedent care au determinat o alianţă condusă de Rusia să trimită trupe pentru a interveni, relatează france24.com.
Ministerul de Interne a transmis că forţele de securitate asigură în toate regiunile „o protecţie sporită” şi că 26 de „criminali înarmaţi” au fost ucişi şi 18 au fost răniţi în timpul revoltelor de săptămâna aceasta.
„Ordinea constituţională a fost în mare parte restabilită în toate regiunile”, a spus preşedintele Tokayev într-un comunicat emis după o întâlnire cu înalţi oficiali. „Însă teroriştii încă folosesc arme, provocând pagube proprietăţilor civile. Operaţiunea anti-teroristă va continua până la distrugerea totală a militanţilor”.
Tokayev a confirmat că forţe de apărare a păcii din alianţa Collective Security Treaty Organisation (CSTO) condusă de Rusia au ajuns în Kazahstan. El a spus că acestea vor rămâne acolo pentru „o perioadă limitată de timp” şi vor asigura „protecţia unităţilor strategice”.
Preşedintele ar urma să se adreseze naţiunii, pentru a treia oară săptămâna aceasta, în cursul zilei de vineri.
Protestele din Kazahstan au izbucnit duminică pe fondul scumpirii combustibililor, iar ţara se află acum în cea mai mare criză din ultimele decenii.
A fost decretată stare de urgenţă pe întreg teritoriul, până pe 19 ianuarie, cu restricţii de mobilitate, inclusiv transport, în trei mari oraşe şi 14 regiuni. Prim-ministrul Askar Mamin a demisionat în contextul protestelor, iar Alikhan Smailov este interimar.
Oficialii au spus că 748 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi şi 18 ucişi, între care doi au fost decapitaţi.
Presa locală a scris joi seară că forţele de securitate au dispersat protestatarii din principalele oraşe, după sosirea primelor trupe ale CSTO. Aceasta este prima acţiune majoră a alianţei de la înfiinţarea ei, în 1999.
Rusia a transmis că vede revolta ca „încercare inspirată din afară de a submina securitatea şi integritatea” Kazahstanului.
Ministerul kazah de Interne a precizat joi că în ultimele zile au fost arestate aproximativ 2.300 de persoane, dar şi că „zeci de manifestanţi” au fost ucişi.
Kazahstan este a noua cea mai întinsă ţară din lume, bogată în petrol şi a atras investiţii străine şi a păstrat o economie puternică de când a obţinut independenţa, însă metoda de guvernare, autocraţie, a stârnit uneori îngrijorări la nivel internaţional şi a făcut ca autorităţile să înăbuşe violent proteste.