România va pierde, de la anul, 4 miliarde de euro anual

Până să ajungă România să cheltuie cele 33 de miliarde de euro pe care îi vom primi de la UE, pierdem 4 miliarde de euro din banii noștri.
Economia României suferă de o boală gravă, deficitul comercial, adică importăm mai mult decât producem. În 2019 s-au cheltuit pe importuri cu 17 miliarde de euro mai mult decât am încasat pe bunurile exportate.
Guvernul a cheltuit și el cu 10 miliarde de euro mai mult decât a putut să strângă.
Cu toate acestea economia a continuat să crească datorită investitorilor străini care aduc bani în țară, datorită românilor plecați la muncă în străinătate care trimit și ei bani în România și datorită Guvernului care se împrumută de la bancheri.
Cel mai mare plus l-au adus exportatorii români de servicii care au reușit să exporte cu 8,5 miliarde de euro mai mult decât s-a cheltuit pe importul serviciilor.
Astfel că supraviețuirea economiei românești este datorată în mare parte acestor exportatori de servicii care reusesc să compenseze risipa guvernanților și consumul românilor de mărfuri străine.
Mai mult de jumate din excedentul de 8,5 miliarde de euro al comerțului extern cu servicii se datorează transportatorilor (4,34 miliarde de euro) iar o treime vine din comerțul cu servicii IT și de comunicații (3 miliarde de euro).
O sursă majoră de deficit este turismul, unde pierdem anual 2 miliarde de euro din cauza românilor care preferă sa-și facă vacanțele în afara țării.
Transportatorii aduc în țară mai mulți bani decât investitorii străini și achită peste 40% din datoriile Guvernului create într-un an.
”Fiecare al patrulea leu pierdut din comerțul de bunuri se întoarce din comerțul cu servicii de transport și fiecare 4 lei din 10, cheltuiți de Guvern peste propriile venituri, se întorc din excedentul comerțului cu servicii de transport”, avertizează Petrișor Peiu, analist.
Printr-un nou pachet normativ adoptat de europarlamentarii din Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), în data de 8 iunie 2020, veniturile transportatorilor români se vor înjumătății.
Noul act normativ intitulat Pachetul de mobilitate nr. 1 va duce la pierderea a 4 miliarde de euro.
„Alianță Auto Europeană” (European Road Alliance) formată din 8 state UE: Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Suedia, la care se adaugă Norvegia, a impus prin presiuni politice acest pachet care este de fapt ”un set de îngrădiri majore ale liberei circulații de bunuri și de persoane pe piața europeană”, după cum afirmă analistul Petrișor Peiu, pentru spotmedia.ro.
Una din măsurile adoptate în acest pachet legislativ European, obligă camioanele să se întoarcă acasî la fiecare 8 săptămâni.
”Această obligație nu creează nicio problemă pentru un camion înmatriculat în Germania sau Austria, aflate geografic în centrul Europei, dar pentru un camion din România duce la o medie de 6 zile pierdute la fiecare 8 săptămâni, ceea ce se traduce în pierderi de cifră de afaceri de 10-14%. Revenirea în România la fiecare 8 săptămâni ar însemna 1.000 de camioane în plus zilnic pe drumurile europene și la frontiere, fără nicio justificare economică”, afirmă Peiu.
Imediat după publicarea pachetului normativ se va impune întorcerea acasă a șoferilor odată la 3-4 săptămâni și li se va interzice efectuarea repaosului săptămânal normal în cabină.
”Peste 60.000 de șoferi vor trebui să se întoarcă acasă la fiecare 3 sau 4 săptămâni, fapt ce va necesita creșterea capacității de transport și conform estimărilor ar însemna până la 400 de noi zboruri cu avionul sau 1.200 de autocare sau o alternativă între aceste 2 moduri de transport în vederea transportării între 2.000 – 3.000 șoferi zilnic”, calculează Petrișor Peiu.
Ramura la care sunt și românii competitivi, transportul de marfă pe distanțe lungi, va fi reformată în dezavantajul României și va duce la pierderea a 4 miliarde de euro anual.
Ce păzesc cei 33 de europarlamentari români de la Strasbourg și Bruxelles?
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat faptul că Moldova va primi o finanțare de 1,9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei. Cu toate acestea, în ciuda acestei promisiuni, președinta a omis să abordeze provocările serioase cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv instabilitatea politică …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce ANPC ar trebui să protejeze interesele consumatorilor, Piedone a ales să-și etaleze o pereche de cizme de designer, semnate de Bottega Veneta, care costă o sumă considerabilă și mult peste veniturile multora dintre românii pe care se presupune că îi apără. Cizmele cu talpă verde, …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții și indignare, iar autoritățile vor lua măsuri pentru a sancționa abuzul. Un scandal uriaș a izbucnit la Spitalul Județean Constanța, după ce managera instituției, Raluca Ștefan, a demis-o pe șefa Unității de Primiri Urgențe (UPU), dr. Rodica Tudoran, motivând că funcția respectivă trebuie ocupată de …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi realizate din cauza unei reglementări care face imposibilă satisfacerea cerințelor sanitare impuse de legislația americană. Conform președintelui Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, legislația din SUA impune ca ouăle să fie spălate și congelate înainte de export, o practică care nu este …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din punct de vedere economic, iar situația ar putea deveni mult mai gravă în următoarele luni. Industria auto și sectoarele conexe, vitale pentru economia națională, sunt pe cale de a fi afectate sever de taxele impuse de administrația Trump asupra produselor europene. Conform specialistului în economie …
- Războiul taxelor – Christine Lagarde cere ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și PayPal, firme deținuțe de companii Americane sau chinezePreședinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, lansează un apel ferm pentru transformarea radicală a sistemului de plăți europene. Într-o intervenție la emisiunea The Pat Kenny Show, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura digitală de plăți controlată de SUA și China: „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate deținute de companii americane sau chineze. Ar trebui să ne asigurăm că există și o ofertă europeană.” Ea a descris această schimbare drept „un marș către independență”, argumentând că Europa trebuie să-și construiască propriul sistem alternativ pentru a-și asigura suveranitatea financiară. În viziunea sa, un sistem de piețe de capital complet integrat ar …
- AUR sesizează BEC şi AEP: „Sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale”AUR a anunţat, luni, că a făcut o sesizare la Biroul Electoral Central şi la Autoritatea Electorală Permanentă, prin care semnalează existenţa a sute de conturi de TikTok care încalcă în mod flagrant legislaţia electorală, prin promovarea ilegală a unor candidaţi. AUR solicită BEC dispunerea de îndată de către TikTok a eliminării tuturor materialelor ilegale publicate începând din 4 aprilie de către aceste conturi, transmite News.ro. ”AUR denunţă dublul standard: sute de conturi ilegale pe reţelele de socializare promovează candidaţii sistemului la prezidenţiale. În acelaşi timp, BEC interzice postările unor simple persoane neafiliate politic care îşi afirmă sprijinul în mediul …
- Percheziții DNA în cinci primării din Botoșani și Suceava și alte 34 de locații: Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructurăPercheziții DNA au loc luni în cinci primării din județele Botoșani și Suceava și alte 34 de locații, la firme și persoane fizice, transmite instituția Anticorupție într-un comunicat din 7 aprilie. Firma Cornell’s Floor obținea toate contractele de infrastructură în administrațiile publice vizate de procurori, între care primăriile Mihai Eminescu, Păltiniș, Drăgușeni, Ungureni. Dosarul este deschis de DNA Suceava in rem (vizează fapte, nu persoane) și vizează suspiciuni de corupție în perioada 2023-2024. În perioada menționată de procurorii DNA și în 2025 societatea a obținut, conform informațiilor 60M.RO obținute din portalul de achiziții publice, peste 270 de licitații, singură sau în consorții, …
- Bogdan Peșchir, victima unei decizii injuste: Rămâne în arest în ciuda contestațieiBogdan Peșchir, cunoscut sub numele de Bogpr, continuă să fie ținut în arest, în ciuda solicitării sale legale de a fi plasat sub control judiciar sau arest la domiciliu. Instanța a respins cererea sa, lăsându-l în continuare într-o situație dificilă, în care se simte discriminat și nedreptățit. Pe 7 aprilie 2025, instanța a decis să respingă cererea lui Peșchir de a înlocui măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau arestului la domiciliu. În ciuda faptului că a oferit toate argumentele necesare, judecătorii au considerat cererea „inadmisibilă”, fără a lua în considerare circumstanțele sau posibilele abuzuri. „Soluția pe scurt: În …
- Noul impozit pe cifra de afaceri: Lovitura mortală pentru economia românească. Falimente, concedieri și scumpiri în masă sunt doar începutul!Introducerea impozitului pe cifra de afaceri în 2025 provoacă un val de îngrijorare în rândul antreprenorilor și al angajaților. Deși guvernul îl prezintă drept o soluție miraculoasă pentru creșterea veniturilor la buget, efectele se dovedesc a fi dezastruoase: falimente, scăderi economice dramatice și concedieri în masă. Impozitul vizează în principal companiile mari, cu cifre de afaceri impresionante, care deja reprezintă un sector vital al economiei naționale. Însă, această măsură nu face decât să pună o presiune uriașă asupra lor, punând în pericol locurile de muncă a peste un milion de oameni. Specialiștii din domeniu avertizează că impactul va fi devastator …