Internațional

Republica Moldova în topul statelor cu risc major de spălare a banilor

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia şi una dintre cele mai mari din lume, a impus restricții stricte bancherilor Credit Suisse, inclusiv interzicerea clienților noi din țările cu risc ridicat de spălare de bani şi corupţie.

S-a întâmplat imediat după ce UBS a finalizat luni, 12 iunie, preluarea rivalului său bolnav, Credit Suisse, scrie Financial Times.

11 riscuri financiare și 12 riscuri nefinanciare

Potrivit cotidianului britanic, directorii UBS au întocmit o listă de aproape două duzini de „linii roșii” care interzic personalului Credit Suisse să se ocupe de o gamă largă de activități încă din prima zi în care cele două bănci sunt combinate.

Interdicțiile, scrise de departamentul de conformitate al UBS, sunt menite să reducă riscurile implicate în tranzacția, care a fost orchestrată de autoritățile elvețiene în urmă cu trei luni pentru a salva Credit Suisse de la colaps.

„Lista restricțiilor – pe care directorii UBS le-au numit „linii roșii” – acoperă 11 riscuri financiare și 12 riscuri nefinanciare.

În timp ce multe dintre riscuri sunt operaționale – în ceea ce privește aspecte precum distribuția cercetării și utilizarea birourilor – alte interdicţii afectează mai direct domeniile de activitate ale Credit Suisse”, scrie FT.com.

Conform regulilor, bancherii Credit Suisse nu pot tranzacționa cu o serie de produse financiare arcane, inclusiv derivate coreene și opțiuni ale anumitor indici cantitativi.

În 2006, Credit Suisse a pierdut 120 de milioane de dolari pe instrumentele derivate coreene, ceea ce a dus la o schimbare a echipei de conducere a unității. Dar banca a continuat să opereze pe piață.

Angajații Credit Suisse trebuie, de asemenea, să ceară directorilor UBS permisiunea de a prelungi împrumuturi garantate cu active precum iahturi, nave și proprietăți imobiliare de peste 60 de milioane de dolari.

În calitate de bancher al unora dintre cei mai bogați oameni ai lumii, Credit Suisse a oferit de mult împrumuturi pentru a finanța achizițiile de avioane private de miliardari, în timp ce s-a angajat și în finanțarea iahturilor.

Anul trecut, Credit Suisse a cerut fondurilor speculative și altor investitori să distrugă documente referitoare la iahturile și avioanele private ale celor mai bogați clienți ai săi, în urma dezvăluirilor din Financial Times cu privire la un acord de securitizare care implica împrumuturi pe care le-a acordat oligarhilor, care au fost ulterior sancționați.

Moldova, în aceeaşi listă cu Rusia, Libia, Sudan şi Venezuela

Personalul băncii elvețiene a Credit Suisse trebuie să ceară permisiunea de la UBS pentru a acorda împrumuturi debitorilor din afara țării și pentru proprietăți străine.

Pentru a limita riscul de spălare a banilor, mita și corupție, bancherilor din Credit Suisse li se interzice, de asemenea, să atragă noi clienți dintr-o serie de țări cu risc ridicat.

Acestea includ Afganistan, Albania, Belarus, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, El Salvador, Eritreea, Etiopia, Guineea, Haiti, Irak, Kosovo, Kârgâzstan, Libia, Moldova, Myanmar, Nicaragua, Palestina, Rusia, Sudanul de Sud, Sri Lanka , Sudan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Venezuela, Yemen și Zimbabwe, mai scrie Financial Times.

Mariaj estimat la o treime din PIB-ul Elveţiei

Amintim că în luna martie 2023, după câteva zile de negocieri frenetice, grupul bancar Credit Suisse a fost vândut la un preț de doar trei miliarde franci concurentului său UBS, cu binecuvântarea autorităților elvețiene. Costurile operaţiunii sunt uriaşe pentru Elveţia, constata presa internaţională.

Astfel pentru a convinge sănătoasa și profitabila UBS să absoarbă Credit Suisse în timp record și fără studii prealabile, autorităţile de la Berna au fost nevoite să promită ajutoare grase.

S-a estimat că în total, fuziunea UBS-Credit Suisse ar putea beneficia/necesita de un sprijin financiar de aproximativ 260 miliarde de franci elvețieni (280 miliarde de dolari) din partea statului și a băncii centrale elvețiene, echivalent cu o treime din produsul intern brut al țării, care s-a ridicat anul trecut la 771 de miliarde de franci.

Pentru comparaţie, frauda bancară descoperită la finele anului 2014 a costat Moldova mai puţin de un miliard de dolari, adică aproximativ 12% din PIB.

Ajutorul ia forma unor lichidități în sumă de până la 250 miliarde de franci, care vor fi rambursate, în timp ce guvernul va absorbi pierderi de până la 9 miliarde de franci din afacere, scrie Reuters.

Cu alte cuvinte, a fost nevoie de „o căsătorie forțată”, susținută de banii contribuabililor, pentru a salva o bancă „prea mare pentru a eșua”, relata The Wall Street Journal.

La începutul lunii iunie, guvernul elvețian a convenit să garanteze până la 9 miliarde de franci elvețieni (circa 10 miliarde de dolari) din pierderile pe care le poate suporta UBS din vânzarea activelor rivalului său, peste 5 miliarde de franci pe care creditorul trebuie să-și acopere singur.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button