Internațional

Războiul cu Rusia escaladează la un nivel fără precedent

Opțiunile președintelui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul va permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea activelor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a face o declarație de forță, au declarat trei analiști citați de agenția Reuters.

În timp ce tensiunile dintre Est și Vest legate de Ucraina intră într-o fază nouă și periculoasă, premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden au discutat vineri la Washington dacă vor permite Kievului să folosească rachetele americane ATACMS cu rază lungă de acțiune sau rachetele britanice Storm Shadow împotriva țintelor din Rusia.

Președintele Putin, în cel mai clar avertisment al său de până acum, a declarat joi că Occidentul va intra direct în război cu Rusia dacă va continua cu o astfel de acțiune, care, în opinia liderului de la Kremlin, ar modifica natura conflictului.

El a promis un răspuns „adecvat”, dar nu a spus ce ar implica acesta. Cu toate acestea, în iunie, el a vorbit despre opțiunea de a-i înarma pe inamicii Occidentului cu arme rusești pentru a lovi ținte occidentale, în străinătate, și despre varianta de a desfășura rachete convenționale la distanța de lovire a Statelor Unite și a aliaților lor europeni.

„Testarea nucleară ar fi ceva nou”

Ulrich Kuehn, expert în armament la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politica de Securitate din Hamburg, a declarat că nu exclude posibilitatea ca Putin să aleagă să trimită un fel de mesaj nuclear – de exemplu să testeze o armă nucleară într-un efort de a intimida Occidentul.

„Aceasta ar fi o escaladare dramatică a conflictului”, a spus el, într-un interviu. „Pentru că ideea este: ce fel de săgeți mai are domnul Putin de trimis dacă Occidentul continuă cu planul lui, în afară de utilizarea nucleară efectivă?”, a adăugat expertul.

Rusia nu a mai efectuat un test cu arme nucleare din 1990, anul dinaintea căderii Uniunii Sovietice, iar o explozie nucleară ar semnala începutul unei ere și mai periculoase, a spus Kuehn, avertizând că Putin ar putea simți că este perceput ca fiind slab în răspunsurile lui la creșterea sprijinului NATO pentru Ucraina.

„Testarea nucleară ar fi ceva nou. Nu aș exclude acest lucru și ar fi în concordanță cu ruperea de către Rusia, în ultimii doi ani, a unui număr de acorduri internaționale de securitate pe care le-a semnat de-a lungul deceniilor”, a spus el.

Gerhard Mangott, specialist în securitate la Universitatea din Innsbruck din Austria, a declarat într-un interviu că și el crede că este posibil, deși în opinia lui nu este probabil, ca răspunsul Rusiei să includă o formă de semnal nuclear.

„Rușii ar putea efectua un test nuclear. Ei au făcut toate pregătirile necesare. Ar putea detona o armă nucleară tactică undeva în estul țării doar pentru a demonstra că (ei) vorbesc serios atunci când spun că vor recurge în cele din urmă la arme nucleare”, a spus Mangott.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, că NATO ar fi „parte directă la ostilități, împotriva unei puteri nucleare”, dacă ar permite Ucrainei să folosească arme cu rază mai mare de acțiune împotriva Rusiei.

„Nu ar trebui să uitați de acest lucru și să vă gândiți la consecințe”, a spus ambasadorul rus.

Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, este, de asemenea, în curs de revizuire a doctrinei sale nucleare – circumstanțele în care Moscova ar utiliza armele nucleare. Putin este presat de un influent adept al politicii externe să o facă mai flexibilă pentru a deschide ușa unui atac nuclear limitat asupra unei țări NATO.

Ripostă la adresa Londrei

În cazul Marii Britanii, Moscova ar putea susține că Londra a trecut de la un război hibrid cu Rusia, purtat prin intermediari, la o agresiune armată directă dacă va permite Kievului să lanseze rachete Storm Shadow asupra Rusiei, a afirmat vineri fostul consilier al Kremlinului, Serghei Markov, pe platforma de socializare Telegram.

Este probabil ca Rusia să închidă ambasada britanică de la Moscova și propria ambasadă de la Londra, să lovească dronele și avioanele de război britanice aflate în apropierea Rusiei, de exemplu deasupra Mării Negre, și eventual să lanseze rachete asupra avioanelor de război F-16 care transportă Storm Shadows la bazele lor din România și Polonia, a estimat Markov.

Putin a mai încercat și nu a reușit să traseze linii roșii pentru Occident, determinându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski – care îndeamnă Occidentul să fie mai puțin precaut când vine vorba de confruntarea cu Moscova – să respingă importanța acestora.

Însă ultimul avertisment al lui Putin cu privire la rachetele cu rază lungă de acțiune este perceput atât în interiorul, cât și în exteriorul Rusiei ca un lucru pe care va trebui să îl pună în aplicare dacă Londra sau Washingtonul permit ca rachetele lor să fie utilizate împotriva Rusiei.

Mangott, de la Universitatea din Innsbruck, a declarat că modul în care avertismentul lui Putin a fost prezentat în mod repetat la televiziunea de stat rusă a creat o așteptare ca acesta să fie nevoit să dea curs așteptărilor.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat vineri într-o conferință de presă că mesajul lui Putin a fost „extrem de clar și lipsit de ambiguitate”.

Markov, fostul consilier al Kremlinului, a declarat că „Rusia a decis să rupă” strategia de „fierbere a broaștei la foc mic”, referindu-se la creșterile progresive ale Occidentului în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei, menite să nu provoace un răspuns dur al Rusiei.

„Pasul pe care Occidentul îl plănuiește acum, este un pas mic, dar trece peste o linie roșie «la care vom fi de fapt forțați să răspundem. Vom considera că sunteți în război cu noi»”, a adăugat Markov.

Serghei Mironov, liderul unui partid politic pro-Kremlin, a afirmat vineri, într-un comunicat de presă: „A venit momentul adevărului pentru Occident, dacă dorește sau nu un război pe scară largă cu Rusia”.

Intensificarea atacurilor asupra Ucrainei

Kuehn a declarat că, în lipsa unui sabotaj nuclear sau a unor atacuri asupra activelor britanice, răspunsurile mai previzibile ar putea include intensificarea atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile ucrainene.

Mangott estimează că Kievul va fi cel mai afectat de răspunsul militar al Rusiei dacă Occidentul îi va da undă verde și că el nu se așteaptă la un atac militar rusesc asupra teritoriului NATO.

O altă opțiune ar fi ca Rusia să intensifice acțiunile „hibride”, cum ar fi sabotajul în Europa sau interferența în campania electorală din SUA, a spus Kuehn.

Mangott a precizat că pericolul pentru Occident este că nu știe unde sunt cu adevărat liniile roșii ale lui Putin.

„A permite Ucrainei să folosească armament occidental, asistat de imagini occidentale prin satelit occidentale și consilieri militari occidentali, este ceva care încalcă puternic interesele vitale ale Rusiei”, a spus el.

„Prin urmare, cred că acei oameni care spun «Ei bine, nu se va întâmpla nimic, să o facem pur și simplu»” se înșeală”, a mai declarat Mangott.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button