Știrile 60m.RO

Ratele românilor cresc din nou. ROBOR a crescut la 3,19%, de la 3,11% vineri și după o perioadă de acalmie de la jumătatea lunii ianuarie, când se stabilizase la 3,05%

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut la 3,19%, de la 3,11% vineri și după o perioadă de acalmie de la jumătatea lunii ianuarie, când se stabilizase la 3,05%. Robor la 3 luni a depășit pragul de 3% în ultima zi din 2021. Faţă de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu circa 70%. Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,33% de la 3,28%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,45%, de la 3,40%.

Banca centrală a decis în 10 ianuarie să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2%, de la 1,75%, precum şi extinderea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 punct procentual, de la ±0,75 puncte procentuale. Analiştii financiari estimau că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button