Știrile 60m.RO

R. Moldova: Șpagă între 50 și 90 de euro pentru un test negativ fals la vamă

Doi angajați ai Poliției de Frontieră și doi șoferi susnt suspectați de procurorii din Republica Moldova că falsificau certificate medicale care atestau că anumiți cetățeni nu sunt infectați cu Covid-19, transmite publicația Diez.md.

Pe durata stării de urgență instituite în Moldova, șoferii de microbuze care făceau naveta în străinătate ar fi făcut înțelegeri cu vameșii moldoveni pentru a facilita traversarea ilegală a frontierei, punându-le la dispoziție, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la COVID-19, dar și contracte de muncă falsificate, potrivit sursei citate.

Astfel, pentru certificatul de COVID-19 negativ și contractul de muncă se cereau între 50 și 90 de euro, iar pentru a nu fi plasat în autoizolare obligatorie de 14 zile la intrare – încă 100 de euro.

De notat că multe dintre traseele transportatorilor moldoveni spre vestul Europei trec prin România.

Sursa: www.diez.md

  • România, țara cu primării cât pentru un continent. De zece ori mai multe decât în Bulgaria
    România are peste 3.180 de primării, de aproape zece ori mai multe decât Bulgaria, care se descurcă, aparent fără mari probleme, cu doar 265 de unități administrative locale. Diferența este nu doar revoltătoare, ci și profund costisitoare. În timp ce țara vecină a adoptat un sistem administrativ eficient, România continuă să pompeze bani publici într-un …
  • Ipocrizia reducerii de salariu: miniștrii mimează sacrificiul, dar nu trăiesc din leafă
    Câțiva miniștri au ieșit public și au anunțat, teatral, că își vor reduce voluntar salariile cu 20%. S-ar putea crede că asistăm la un gest de solidaritate cu românii care plătesc taxe tot mai mari. Dar, de fapt, asistăm la un spectacol ieftin, menit să distragă atenția de la adevărata problemă: acești oameni nu trăiesc …
  • Pensionari de lux la 48 de ani, într-un sistem de justiție falimentar
    Într-o țară în care milioane de români trudesc până la 65 de ani pentru o pensie de mizerie, judecătorii ies din scenă triumfător la doar 48 de ani, direct în pensii speciale de zeci de mii de lei. Fără să contribuie în mod real la sistemul public de pensii, acești „aleși ai sistemului” se bucură …
  • De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mare
    România eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
  • ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construire
    În România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
Back to top button