Știrile 60m.RO

Putin vrea să arate că Rusia rezistă în fața sancțiunilor: Președintele rus anunță creșterea pensiilor și a salariului minim

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri indexarea pensiilor cu 10% începând cu 1 iunie.

„Guvernul și cu mine am discutat mult timp despre acest lucru, au existat dispute în cadrul guvernului și s-a luat o decizie. Astăzi vreau să anunț acest lucru: Propun să majorăm cuantumul pensiilor pentru pensionarii care nu lucrează cu 10% de la 1 iunie anul acesta, ținând cont de legislația noastră”, a declarat șeful statului, în deschiderea ședinței Prezidiului Consiliului de Stat.

El a reamintit că, de la 1 ianuarie, pensiile pensionarilor care nu muncesc au fost deja indexate cu 8,6%. Astfel, majorarea pensiilor depășește nivelul de creștere a prețurilor.. „Creșterea inflației, potrivit experților, a încetinit. Până la sfârșitul anului 2022, în orice caz, nu va depăși 15%”, a spus el, potrivit agenției ruse de stat Tass.

Președintele rus a mai spus că indicatorul referitor la costul vieții în Rusia va crește cu 10%. „De la 1 iunie a acestui an, minimul de subzistență va crește cu 10%. În medie, acesta se va ridica la 13.919 ruble în întreaga țară”, a declarat Putin. Întrucât o parte din prestații și plăți sunt calculate pe baza acestui indicator, creșterea acestuia va duce, de asemenea, la o creștere a acestor măsuri de sprijin, „care vor deveni un ajutor suplimentar pentru multe familii cu copii”, a precizat șeful statului rus.

Putin a mai spus că salariul minim va crește și el cu 10%. „De la 1 iulie anul acesta, salariul minim va fi majorat cu 10%, ajungând la 15.279 de ruble pe lună”, a spus el.

„În general, trebuie să urmărim în mod consecvent o politică de depășire a creșterii salariilor în raport cu o creștere a costului vieții. Principala noastră sarcină este să asigurăm o creștere suplimentară a salariului minim, astfel încât nivelul veniturilor cetățenilor să depășească semnificativ minimul de subzistență”, a declarat Putin.

Prin decizia președintelui Federației Ruse, salariul minim a crescut în acest an cu 8,6%, adică cu aproximativ 1,1 mii de ruble. – până la 13 mii 890 de ruble pe lună.

Minimul de subzistență pentru întreaga Rusie pe cap de locuitor pentru anul 2022 este stabilit la 12.654 de ruble, pentru populația aptă de muncă – 13.783 de ruble, pentru pensionari – 10.882 de ruble, pentru copii – 12.274 de ruble.

Mărimea pensiei de asigurare pentru limită de vârstă a unui pensionar care nu lucrează în 2022 este în medie de 18.984 de ruble, în 2023 cifra ar trebui să crească la 20.047 de ruble, în 2024 – până la 21.150 de ruble.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button