Știrile 60m.RO

Putin amenință că oprește toate livrările de energie către Europa dacă UE plafonează prețul gazului rusesc: „Nu vom furniza nimic”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, propusă de Comisia Europeană. Putin insistă că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Plafonarea preţurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin miercuri, în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei).

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu ţările importatoare, a subliniat Putin în faţa mai multor lideri economici ruşi şi asiatici, denunţându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voinţă”.

Rusia a anunţat săptămâna trecută închiderea gazoductului Nord Stream, care deserveşte Germania şi mai multe ţări europene, invocând motive tehnice. Potrivit gigantului rus Gazprom, această întrerupere prelungită se datorează necesităţii de a repara o turbină a gazoductului, din cauza unor scurgeri de ulei.

Decizia a sporit însă temerile ţărilor europene cu privire la o întrerupere totală a gazului rusesc pe continent, în condiţiile în care iarna se apropie şi pe fundalul unei inflaţii galopante a preţurilor energiei.

Miercuri, Vladimir Putin a îndemnat ţările europene „să-şi revină în fire”, pe fondul intensificării vocilor în Occident care acuză Rusia că îşi foloseşte gazul ca mijloc de presiune în contextul conflictului din Ucraina.

Acuzaţii respinse miercuri de Putin: „Ei spun că Rusia foloseşte energia ca armă. Încă o prostie!”, a comentat preşedintele rus.

Moscova se apără argumentând în special că sancţiunile care i-au fost impuse pentru ofensiva sa din Ucraina au determinat o penurie de piese de schimb care ameninţă integritatea Nord Stream.

„Daţi-ne o turbină şi mâine relansăm Nord Stream”, a lansat Putin la adresa europenilor.

„Suntem pregătiţi (să reluăm exporturile) mâine. Tot ce trebuie să faceţi este să apăsaţi un buton”, a spus el, amintind că nu Rusia a fost cea care „a impus sancţiuni”.

Putin: „Se va întoarce ca un bumerang”

Agenţia spaniolă EFE aminteşte că UE, care speră ca plafonarea propusă să determine o scădere a finanţării campaniei militare ruse din Ucraina, a achiziţionat 54% din totalul combustibililor fosili exportaţi de Rusia de la finele lui februarie, în schimbul unei sume de 85,1 miliarde de dolari. Deşi nu sunt disponibile cifre oficiale, adaugă EFE, se estimează că Rusia a investit în războiul din Ucraina circa 100 de miliarde de dolari, veniturile din exportul de combustibili fiind un „factor-cheie” pentru desfăşurarea campaniei militare.

Vladimir Putin a mai remarcat miercuri la Vladivostok, potrivit France Presse, că ţările UE, confruntate cu creşterea preţurilor la energie, „au mai multe soluţii: fie subvenţionează (aceste) preţuri mari, (…) fie reduc consumul”. „Din punct de vedere economic, este corect.

Dar din punct de vedere social, este periculos. Poate provoca o explozie”, a avertizat el. „Este mai bine să respecţi obligaţiile contractuale, regulile civilizate”, a punctat Putin.„Este imposibil să alterezi legile economice obiective. Altfel, acest lucru se va întoarce la tine ca un bumerang”.

Comisia Europeană va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen

„Vom propune un plafon pentru gazul rusesc. Obiectivul aici este foarte clar. Trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”, a spus von der Leyen.

„Munca noastră dă roade. La începutul războiului, 40% din totalul gazului importat venea din Rusia. Astăzi, a scăzut la doar 9% din importurile noastre de gaze”, a adăugat ea. „Sunt vremuri grele. Dar sunt convinsă că europenii au puterea economică, voința politică și unitatea necesare”, a conchis von der Leyen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button