SĂNĂTATE

Protest al stomatologilor în fața ministerului sănătății. Care sunt revendicările?

Astăzi, în fața Ministerului Sănătății, câteva sute de stomatologi vor protesta împotriva deciziilor arbitrare ale conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ei vor cere ministrului Alexandru Rafila demiterea conducerii CMSR și modificarea Regulamentului electoral.

Iată decizia Adunării Generale Extinse a medicilor stomatologi:Medicii stomatologi din România participanți la Adunarea Generală Națională Extinsă a medicilor stomatologi din România, care s-a desfășurat în data de 28.09.2023 în București, au hotărât următoarele:

-se impune luarea tuturor măsurilor atât la nivel național cât și la nivel local necesare creerii unui cadru legislativ care să asigure prestarea activității medicilor stomatologi în concordanță cu principiile și prevederile legale aplicabile. Aceste măsuri nu pot fi duse la bun sfârșit fără implicarea reală a Ministerului Sănătății, a tuturor structurilor decizionale ale CMSR și medicilor stomatologi care doresc să-și exercite profesia într-un cadru legal, complet și transparent.

Pentru atingerea acestor obiective, Adunarea Generală Națională Extinsă a medicilor stomatologi din România, întrunită în data de 28.09.2023 în București, au decis următoarele:

1.Solicităm Ministerului Sănătății  demiterea din funcție  a membrilor BEX Național  – prof. univ. dr. Ionescu Ecaterina – președinte, prof. univ. dr. Bucur Alexandru – vicepreședinte și prof. univ. dr. Cîmpean Radu – vicepreședinte, prof. univ. dr. Norina Forna – vicepreședinte, dr. Brezoescu Alexandru – secretar general și dr. Oltean Mia – trezorier (art.119, alin. 1 și 2 din ROF și art. 532, alin. 1, lit. d) din Legea 95/2006 – pentru fapte deosebit de grave împotriva profesiei și inițierea procedurii judiciare pentru faptele lor

2. Alegerea unei conduceri interimare (art. 539/1, alin. 5)

3Amânarea datei alegerilor pentru organele de conducere naționale și teritoriale, pentru mandatul 2023 – 2027, până la modificarea Regulamentelor interne deoarece conducerea națională a CMSR a efectuat mai multe modificări, fără dezbatere publică, atât în ROF, cât și în Regulamentul Electoral, care sunt neconstituționale și care lezează drepturile membrilor CMSR.

4Alegerile trebuie efectuate în Adunare Generală ordinară a CMSR, în primul trimestru al anului, așa cum este prevăzut în art.523 (3) și art. 532 (2, lit.b) din Legea 95/2006 și nu în Adunare Generală extraordinară; alegeri în Adunare Generală extraordinară au fost făcute prin abuz de putere de doamna prof. univ. dr. Ionescu Ecaterina, președinte CMSR, și contravin art. sus menționate.

Solicităm acest lucru în baza atribuțiilor Ministerului Sănătății, așa cum sunt ele prevăzute în Legea 95/2006,art.510, art. 550- 553. Aceste subiecte au fost hotărâte și în Adunarea Generală care a avut loc la Târgu Mureș la data de 05.08.202.

5. Modificarea Regulamentului Electoral trebuie sa fie:

 ART 9- alin.d- anulat

-pentru ca în forma actuala un medic este scos electoral timp de 2 mandate ,iar acest Regulament electoral nu este în practica unitară cu Regulamentul de organizare și funcționare a CMSR- art.122(1) si nici cu L95/2006- aliniatul fiind

anticonstituțional dacă nu exista o sentință definitivă a instanței prin care să-i fie interzise medicului acest drept.

*ART.59-alin.3- observatorii trebuie să fie persoane acreditate de asociațiile și societățile științifice stomatologice și persoane din mass-media care nu au avut contracte cu CMSR.

alin.5– trebuie caobservatorii și candidații să asiste la numărarea voturilor.La încheierea zilei de vot,după numărătoarea finala a votului se încheie un proces verbal final care, la cerere, va fi înmânat observatorilor.

La fel, refacerea Regulamentului de organizare și funcționare al Colegiului Medicilor Stomatologi din Romania, ale modificărilor neconstituționale ale Legii 95/2006, ale Regulamentului EMC, a Regulamentului Comisiei de Disciplină și a Codului deontologic

6. Repunerea în drepturi a organelor de conducere, Biroul Executiv Teritorial Timiș și a Consiliului Teritorial Timiș, așa cum au fost aleși în mod legal și democratic la alegerile din noiembrie 2019, de către AG a CMS Timiș, conducere nerevocată și necontestată ,in urma câștigării proceselor.

7. Dispunerea unui control financiar contabil asupra execuției bugetare a BEX Național CMSR pe perioada mandatului datorită faptului că acest BEX Național nu a prezentat nici un document scris în ultimii 4 ani ,nici în Consiliul Național, nici în Adunarea Generală Națională. Precizăm faptul ca există sentințe judecătorești cu titlu executoriu care o obliga pe d-na Ionescu Ecaterina- ordonatoare de credite a CMSR- să prezinte situația financiar-contabilă începând cu anul 2015 .

Toate punctele enumerate mai sus au fost decise și votate în Adunarea Generală Națională extraordinară, desfășurată la Târgu Mureș, din data de 05.08.2023.

În luna iulie, câteva sute de medici stomatologi au protestat împotriva deciziilor arbitrare ale conducerii CMSR de a impune specializări diferite pentru cabinetele medicale. În urma acestor proteste, zic stomatologii, criza s-a accentuat.

Urmează să aibă loc alegeri în CMSR. Stomatologii din țară vor să boicoteze aceste alegeri, până ce nu se schimbă regulamentul electoral. Ministerul sănătății, conform legii, trebuie să trimită observatori.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button