Știrile 60m.RO

Proiectul de adio. Accesul liber în natură, cerut de parlamentarul clujean Adrian Dohotaru

La finalul mandatului de parlamentar, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a depus un proiect de lege privind accesul liber public nemotorizat în natură.

Practic, activistul clujean care a ajuns în Parlament pe listele USR, în 2016, dar nu își va mai continua munca la București după ce a decis să nu mai candideze la alegerile parlamentare din acest an, solicită schimbarea legislației restrictive. Demersul este sprijinit și de deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, reales de clujeni pentru un nou mandat.

Proiectul „de adio”. Libera circulație, restricționată sever

Adrian Dohotaru arată că, în ultimele decenii, „odată cu puternica dinamizare a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și silvice, a reducerii suprafeței lor prin creșterea intravilanelor și suprafețelor ocupate de infrastructuri de transport, a abordării tot mai comerciale și tot mai puțin tradiționale a regimului de folosință a terenurilor, a creșterii masive a ponderii proprietăților private, a ariilor naturale protejate”, s-a introdus o legislație tot mai restrictivă pentru accesul public în natură.

Astfel, accesul liber a fost „aproape suprimat” pe o mare parte din teritoriul țării, susține deputatul clujean, prin prevederi de tip interdicție în diverse legi speciale privind pădurile, pajiștile, ariile naturale protejate, terenurile agricole sau apele. Dohotaru arată că aceste norme legale „au golit de conținut” dreptul asigurat de Constituția României de liberă circulație „în varianta largă de interpretare”.

Activistul clujean este de părere că acest drept constituțional a fost redus la dreptul de liberă intrare/ieșire din țară și de stabilirea a domiciliului. Din restul teritoriului țării care mai este domeniu public, cetățenii pot să aibă acces liber, fără dovedirea unui drept sau interes specific, doar pe drumurile publice și pe un procent infim de pajiști sau păduri proprietate publică, avertizează Dohotaru.

„Iar legat de terenuri private sau concesionate,

 » Citiți întreg articolul aici: http://www.monitorulcj.ro/

Back to top button