JUSTIȚIE

Procurorul general recunoaște că justiția românească e oarbă! Nu există dreptate în România

Procurorul general Alex Florența a vorbit, în mesajul de Ziua Justiției, despre scandalurile și erorile făcute de magistrați, care au ”aruncat o umbră” asupra instituțiilor din sistemul judiciar. Florența vorbește despre ”provocări” și ”decizii de practică uneori insuficient explicate” care au fost greu de înțeles de societate.

Procurorul general care conduce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din martie 2023 vorbește și de o colaborare între instituțiile de justiție și societatea civilă și de nevoia ca instituțiile judiciare să ”înțeleagă preocupările și să răspundă nevoilor” societății civile.

  • ”În ultimii ani, instituțiile judiciare s-au confruntat cu provocări care au zdruncinat încrederea publicului în sistemul nostru judiciar. Scandalurile, deciziile de practică uneori insuficient explicate și de aceea greu de înțeles de către public, precum și erorile judiciare au aruncat o umbră asupra instituțiilor noastre. Este de datoria noastră să restabilim această încredere, dar pentru acest lucru trebuie să fim pe deplin conștienți de nevoile și așteptările societății pe care o servim. Instituțiile judiciare nu trebuie să funcționeze izolat; ele trebuie să se angajeze conștient împreună cu societatea civilă, să-i înțeleagă preocupările și să răspundă nevoilor sale în permanentă evoluție. Încurajând dialogul cu societatea civilă, ne putem asigura că sistemul nostru de justiție nu este doar eficient, ci și echitabil și incluziv”, a transmis Alex Florența.

Șeful Parchetului General mai spune că statul de drept este ”garanția că oricine, indiferent de statutul sau poziția sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleași standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare” sau că este ceea ce ”îi protejează pe cei slabi de cei puternici”.

Florența mai spune că abordarea față de Justiție trebuie să se schimbe ”pe măsură ce normele și valorile societății se schimbă”, iar magistrații trebuie să fie ”receptivi la percepția publică” și dispuși să asculte ”vocile celor care se simt marginalizați sau privați de drepturi”.

Comunicatul integral al procurorului general Alex Floreța

Astăzi sărbătorim Ziua Justiției, o zi dedicată principiilor care stau la baza societății noastre și valorilor care trebuie să ne ghideze activitatea de apărători ai legii. Este un moment de reflecție, de reafirmare a angajamentelor noastre și de celebrare a rolului crucial pe care justiția îl joacă în viețile noastre.

Statul de drept este baza oricărei societăți democratice. Este fundamentul pe care se sprijină libertățile noastre și cadrul în care funcționează societatea modernă. Fără stat de drept nu poate exista democrație, nici o protecție eficientă a drepturilor omului și nici o garanție a dreptății. Statul de drept este garanția că oricine, indiferent de statutul sau poziția sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleași standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv și minoritatea de majoritate.

Esențială pentru menținerea statului de drept este prezența unor instituții judiciare puternice și independente. O justiție independentă nu este un lux; este o necesitate. Aceasta servește drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere și protejând drepturile individuale. Fără independența reală a sistemului judiciar și a instituțiilor care îl compun nu poate exista o justiție corectă.

În acest cadru, procurorii joacă un rol esențial. Suntem administratorii interesului public, apărătorii justiției și protectorii societății. Datoria noastră este să aplicăm legea în mod corect și imparțial, să căutăm permanent adevărul și să ne asigurăm că justiția este în mod real făcută și percepută ca atare. Aceasta nu este doar o responsabilitate uriașă, ci și o provocare enormă. Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare caz pe care îl instrumentăm influențează în mod direct viețile oamenilor și structura societății noastre.

De aceea, avem nevoie de procurori nu doar bine pregătiți și buni cunoscători ai legii, ci și onești și curajoși. Avem nevoie de procurori care să înțeleagă încrederea profundă pe care societatea a învestit-o în ei, care să fie dispuși să susțină ceea ce este corect, chiar și în fața adversității. Doar o astfel de dedicare față de actul de justiție, reafirmată constant și fără nuanțe, este cea care poate câștiga respectul și încrederea publicului.

În ultimii ani, instituțiile judiciare s-au confruntat cu provocări care au zdruncinat încrederea publicului în sistemul nostru judiciar. Scandalurile, deciziile de practică uneori insuficient explicate și de aceea greu de înțeles de către public, precum și erorile judiciare au aruncat o umbră asupra instituțiilor noastre. Este de datoria noastră să restabilim această încredere, dar pentru acest lucru trebuie să fim pe deplin conștienți de nevoile și așteptările societății pe care o servim. Instituțiile judiciare nu trebuie să funcționeze izolat; ele trebuie să se angajeze conștient împreună cu societatea civilă, să-i înțeleagă preocupările și să răspundă nevoilor sale în permanentă evoluție. Încurajând dialogul cu societatea civilă, ne putem asigura că sistemul nostru de justiție nu este doar eficient, ci și echitabil și incluziv.

Participarea și contribuția publicului sunt vitale în formarea unui sistem de justiție care reflectă cu adevărat valorile și aspirațiile comunității. Trebuie să fim receptivi la percepția publică, dispuși să ascultăm vocile celor care se simt marginalizați sau privați de drepturi. Doar printr-o astfel de abordare putem identifica la timp și în mod corect problemele sistemice și putem conlucra spre reforme semnificative și reale. Transparența în procesele derulate, accesibilitatea serviciilor judiciare și responsabilitatea pentru acțiunile noastre sunt componente esențiale în reconstruirea încrederii publicului.

Mai mult, trebuie să recunoaștem că justiția nu este un concept static, ci unul dinamic, care evoluează odată cu societatea. Pe măsură ce normele și valorile societății se schimbă, la fel trebuie să se schimbe și abordarea noastră față de justiție. Acest lucru necesită un angajament pentru îmbunătățirea și inovarea continuă în cadrul instituțiilor noastre judiciare. Prin adoptarea de noi idei și metodologii, prin colaborarea strânsă cu organizațiile societății civile și un parteneriat cu mass-media bazat pe încredere și respectul comun pentru valorile democratice, putem îmbunătăți calitatea și corectitudinea proceselor judiciare.

Prin acest parteneriat cu societatea, ne putem asigura că sistemul nostru de justiție își servește adevăratul scop: menținerea statului de drept, protejarea drepturilor fundamentale și promovarea echității și egalității pentru toți. Puterea democrației depinde de puterea sistemului nostru judiciar, iar puterea sistemului nostru judiciar depinde de integritatea și dăruirea celor care servesc în cadrul acestuia.

Sărbătorind astăzi Ziua Justiției, e un bun prilej să ne reafirmăm angajamentul față de aceste principii. Să onorăm statul de drept, să ne sprijinim instituțiile judiciare independente și să ne dedicăm înfăptuirii justiției. Împreună, putem construi o societate în care dreptatea nu este doar un ideal, ci o realitate pentru toți”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button