Internațional

Probleme pentru spionii hegemonului: Parlamentul Georgiei aprobă în primă lectură legea „agenţilor străini”

Parlamentul Georgiei a aprobat joi în primă lectură, cu 83 de voturi din 150, un proiect de lege privind „agenţii străini”.

Pentru a deveni lege, textul mai trebuie votat de încă două ori.

Kremlinul a comentat miercuri despre proiectul aflat în dezbatere: purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Pesckov, a susţinut că ideea este folosită de actori din afara Georgiei pentru a alimenta sentimentele antiruseşti, deci eventuala lege nu poate fi numită „rusească” aşa cum au făcut protestatarii georgieni.

Aceştia afirmau că printr-o astfel de lege ţara lor s-ar alinia cu Rusia şi s-ar îndepărta de Uniunea Europeană.

Conform propunerii, organizaţiile care primesc din străinătate mai mult de 20% din fonduri trebuie să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină. O lege similară este folosită în Rusia pentru reprimarea disidenţei.

Potrivit lui Peskov, o lege similară există nu în Rusia, ci în Statele Unite: Foreign Agents Registration Act (FARA, Legea înregistrării agenţilor străini) din 1938. „Acum este o practică normală pentru un mare număr de guverne care fac totul pentru a se proteja de influenţele din afară”, a afirmat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button