Internațional

Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul chinez la Paris

China respectă suveranitatea statelor ex-sovietice, a susținut, luni, Ministerul chinez de Externe, care a reacționat astfel în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina, scrie The Guardian.

  • China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite.
  • După prăbușirea Uniunii Sovietice, China a fost una dintre primele țări care a stabilit relații diplomatice cu țările în cauză.
  • De la stabilirea relațiilor diplomatice, China a aderat întotdeauna la principiul respectului reciproc și al egalității pentru a dezvolta relații bilaterale de prietenie și cooperare”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning.

Ea a spus că aceasta este poziția oficială a Guvernului Chinei.

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză, ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor țări sovietice precum Ucraina.

El a fost întrebat dacă considera că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, face parte din Ucraina în conformitate cu Dreptul internaţional.

  • „Chiar şi aceste ţări din fosta Uniune Sovietică nu au un statut efectiv, aşa cum spunem noi, în conformitate cu dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţară suverană”, a spus Lu.
  • Referitor la Crimeea, el a declarat: „Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Bloomberg a precizat că ambasada Chinei în Franța a șters transcrierea interviului cu ambasadorul de pe contul său WeChat. Interviul nu a fost publicat pe site-ul oficial al ambasadei, scrie BBC.

Franţa şi-a declarat duminică „solidaritatea deplină” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobândit independenţa „după decenii de opresiune”.

Aproape 80 de europarlamentari francezi au semnat luni o scrisoare deschisă adresată ministrului francez de Externe, Catherine Colonna, cerând ca Lu Shai să fie declarat persona non grata, apreciind că declarațiile acestuia „depășesc discursul diplomatic acceptabil”.

Declarațiile ambasadorului Chinei în Franța, care a negat suveranitatea ţărilor rezultate din Uniunea Sovietică şi a pus sub semnul întrebării apartenenţa peninsulei Crimeea la Ucraina, sunt total inacceptabile, a declarat luni ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, conform Reuters. De altfel, relațiile Uniunii Europene cu China vor fi una dintre temele reuniunii de luni a miniștrilor de Externe din statele UE, în contextul declarațiilor făcute de diplomatul chinez.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button