Economie

Prețurile au explodat de la începutul anului din cauza taxelor impuse de Ciolacu

Agricultura, la un pas de faliment. Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Această evoluţie a preţurilor s-a datorat în principal produselor vegetale, ale căror preţuri au avut o contribuţie de minus 14,23 puncte procentuale la evoluţia pe ansamblu a preţurilor produselor agricole.

În schimb, produsele de origine animală au participat la această evoluţie a preţurilor cu doar 0,87 puncte procentuale.

Conform INS, produsele vegetale au fost mai ieftine 19,51% în decembrie 2023, faţă de luna similară din anul precedent. Această evoluţie a preţurilor înregistrată pe total produse vegetale în luna decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, a fost determinată în principal, de scăderea preţurilor la grâu (-35,78%), porumb boabe pentru consum (-34,45%), floarea soarelui (-31,55%), soia (-26,24%), orz şi orzoaică (-23,44%).

Ce prețuri au crescut în urma taxelor impuse de guvernul Ciolacu

Creşteri de preţuri s-au consemnat la varza de toamnă, cu 33,31%, pere de masă, cu 25,95%, ceapă uscată, cu 22,35%, morcovi, cu 18,65%, fasole boabe, cu 9,74%, cartofi, cu 9,67%, mere de masă, cu 8,18%.

La produsele animale, preţurile au urcat cu 3,20%. Evoluţia acestor preţuri a avut loc în principal pe fondul creşterii preţurilor la carne de ovine – în greutate vie cu 15,61%, porcine – în greutate vie cu 12,32%, carne de bovine – în greutate vie cu 9,63%, miere de albine, cu 2,22%, ouă de găină, cu 0,82% şi lapte de vacă – plus 0,43%.

Rata inflaţiei în decembrie 2023, comparativ cu aceeaşi lună a anului 2022, a fost 6,6%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Comentarii

  1. Este intr-adevar ingrijoratora scaderea preturilor produselor agricole in ultima luna a anului 2023. Peste 13% in minus, in comparatie cu anul precedent, este o rata destul de mare si poate avea un impact major asupra agricultorilor si economiei in general. Desi produsele de origine animala au avut o contributie mica la aceasta scadere, cea mai mare influenta a venit din partea produselor vegetale, care au inregistrat o reducere cu peste 19%. Insa, nu putem ignora nici cresterile de preturi la unele produse, cauzate de impunerea unor taxe de catre guvern. Este ingrijorator sa vedem cum preturile continua sa fluctueze si cum inflatia creste. Speram ca masurile luate de autoritati vor putea stopa aceasta situatie si ca agricultura noastra nu va ajunge la un pas de faliment.

  2. Agricultura este una dintre cele mai importante ramuri ale economiei noastre si aceste date publicate de Institutul National de Statistica ridica un semnal de alarma. Cresterea in continuare a productiei agricole dar scaderea drastica a preturilor produselor reprezinta unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confrunta fermierii nostri. De asemenea, observam ca aceasta evolutie alarmanta a preturilor este cauzata in mare parte de produsele vegetale. Ne trebuie masuri urgente din partea autoritatilor pentru a sprijini aceasta industrie vitala pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button