Economie

Președintele LAPAR: ”Fermierii nu vor pleca din stradă, pentru că nu au la ce să se mai întoarcă!”

Guvernul nu a rezolvat nici una dintre revendicările protestatarilor, ci doar a încercat să facă niște șmecherii ca să-i determine să plece acasă, ne spune președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. Acesta atrage atenția că fermierii nu vor pleca din stradă, pentru că nu au la ce să se mai întoarcă, în acest hal de disperare și sărăcie i-a adus Executivul.

„Prezența fermierilor în stradă este justificată, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), care semnalează că protestatarii nu sunt doar la Afumați, cum zice Guvernul, ci în toată țara, unde au ieșit cu zeci de mii de tractoare.

Revendicările sunt același, iar până acum nu s-a rezolvat nimic concret, pentru că premierul ar fi trebuit să se întâlnească cu reprezentanți ai protestatarilor și să convoace toți miniștri care au atribuții în problemele fermierilor și trasportatorilor, dacă dorea, cu adevărat să rezolve ceva, susțin reprezentanții fermierilor.

”Au dat acele ordonanțe să scape de ei și să plece acasă. Le-au promis că le echivalează, la permisele de conducere, categoria B cu Tr1, care nici nu există în Codul Rutier. Acolo trebuia să fie ministrul Afacerilor Interne, care să fi făcut modificarea în Codul Rutier. Chiar ieri am avut o discuție cu un ofițer de la Poliția Rutieră, care mi-a spus că ei lucrează doar după Codul Rutier, până nu se schimbă legea asta, nimic altceva nu are relevanță. Au spus că se mărește subvenția la motorină, deși nu au adoptat ordonanța, dar în proiectul de act normativ scrie că trebuie să găsească resurse, deci este egal cu zero”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta mai arată că la RCA, unde nu numai transportatorii sunt loviți, ci și fermierii, că au și ei camioane cu care își cară marfa din câmp, au trecut 9.000 de lei până la 31 martie, până când își pierde valabilitatea ordonanța, după care se revine la tarifele vechi, deci nici aici nu s-a rezolvat nimic.

Potrivit președintelui LAPAR, nici povestea cu creditele pentru fermieri nu este sustenabilă, atâta timp cât reprezentanții băncilor susțin că nu poate veni cineva din afara societății bancare să le impună să dea credite.

”Dacă vine statul și suportă dobânzile, comisioanele și garantează creditele, atunci se dau, dacă nu, fermierii nu vor vedea niciun ban. Cu cerealele din Ucraina, a ieșit Boloș cu povestea aia cu cele 2.000 de sigilii electronice, pe care le va aduce din iulie, în condițiile în care numai în trei zile la Vama Siret s-au adunat 1.500 de tiruri din Ucraina, ca să nu mai vorbim de celelalte vămi prin care trec acestea. Deci nu s-a luat nicio măsură. Și credeți-mă că cei care și-au permis să stea atâtea zile la minus 11 grade și să vină cu tractoarele 500-600 de km până la București, ăia nu mai au la ce să se întoarcă înapoi, ăia sunt disperați și nimeni nu ia nicio măsură”, ne-a precizat Laurențiu Baciu.

Guvernanții noștri nu au comunicat nimic Comisiei Europene, nu au trimis situații cu seceta, cu adevăratele necazuri pe care le au fermierii, cu transportul, cu prețurile la cereale, ne spune președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

”La noi era totul bine, până au ieșit oamenii în stradă. Mi-au spus cei de la Bruxelles că România nu a venit cu nimic, deși a avut și secetă, și grindină, și temperaturi scăzute până în iunie, care au însemnat pierderi de producție, și prețuri scăzute din cauza Ucrainei, dar nu s-a plâns nimeni de nimic acolo. Ăia de la Comisia Europeană îi invidiau pe români cât de bine o duc. Toate țările veneau cu fel de fel de probleme, dar la noi nu se întâmpla nimic. Când ni s-au oferit atunci, din 57 de milioane de euro, doar 10 milioane, ăia de la Comisia Europeană au zis să ne dea și nouă acolo ceva, că pierderile nu sunt prea mari, că nu a zis nimeni nimic. Polonezii, care au făcut gălăgie încontinuu, care au demonstrat pierderile, au demonstrat prejudiciile provocate de marfa din Ucraina, au luat mai mult”, a mai afirmat Laurențiu Baciu. Acesta a mai semnalat că, pe întreg lanțul agricol, de la traderi și comercianții de inputuri până la fermieri, toți fac profituri, iar singurii care au pierderi sunt fermierii”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button