Politică

Președintele Bulgariei, alături de cancelarul Austriei la Viena de Anul Nou

Președintele bulgar Rumen Radev a participat la tradiționalul concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni. Bulgaria, alături de România, nu a fost primită în UE după ce Austria și-a exercitat dreptul de veto.

Pe 8 decembrie 2022, la reuniunea Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, Austria a blocat accederea la spațiul Schengen a Bulgariei și a României.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și-a explicat veto-ul prin faptul că Austria are o problemă cu imigrația și că Ministerul de Interne vrea un nou calendar de aderare la Spațiul Schengen pentru România și Bulgaria la primăvară.

„Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm deunde vin, dacă sunt traficanți de droguri sau de ființe umane. E o problemă de securitate. Miza e securitatea cetățenilor noștri, avem 75.000 de oameni care au trecut granițele ue fără a fi înregistrați”, a spus el. „Autoritățile germane nu mai fac controale la granițe, asta înseamnă că trebuie să le verificăm noi”, a adăugat Nehammer.

România a cerut decuplarea de Bulgaria

 România ar fi cerut să fie „decuplată” de Bulgaria și să fie acceptată în Schengen. Măsura a fost pe placul Olandei dar, în final, nu s-a întâmplat nimic. „Împachetarea” Bulgariei și României se datorează faptului că cele două țări au intrat împreună în UE și astfel a fost menținut procesul lor de integrare în următorii ani. O excepție de la acest principiu este mișcarea către Zona Euro, de care Bucureștiul spune că nu este interesat deocamdată, în timp ce Sofia se află în „sala de așteptare” a monedei unice și speră să o folosească pentru a înlocui leva peste un an.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a considerat că România ar fi putut avea mai multe șanse să adere la spațiul Schengen dacă nu ar fi fost pusă „la pachet” cu Bulgaria, însă acest lucru nu ar fi schimbat prea mult situația.

Bulgaria, invitată la Viena

„Concertul de Anul Nou (al Filarmonicii din Viena) este un eveniment cultural marcant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Mă bucur foarte mult că președintele Bulgariei, Rumen Radev, a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”, a scris Nehammer.

În timpul vizitei sale la Viena,  Rumen Radev a avut convorbiri atât cu cancelarul Karl Nehammer, pe tema migrației și a protecției frontierelor, cât și cu președintele, Alexander Van der Bellen.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button