Presa germană: Ne pare rău, Zelensky, Germania depinde de petrolul și gazul rusesc
„Președintele Ucrainei vorbește despre război și uciderea civililor, în timp ce Germania se concentrează pe economie, economie, economie” scrie azi publicația germană Politico.
Mihailo Podoliak,consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a contestat poziţia exprimată de cancelarul german Olaf Scholz, care a luat apărarea poporului rus.
„Nu poporul rus a luat decizia fatală de a invada Ucraina. Acest război este războiul lui Putin”, a spus Scholz joi seara, la un eveniment politic.
Potrivit consilierului prezidențial, această distincţie, deşi este larg răspândită în Europa, este greşită. Explicația lui Podoliak este aceea că bună parte a populaţiei din Rusia susţine războiul.
„Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește ca Germania să facă ceva cu privire la dependența sa de energia rusă, care pompează miliarde către Kremlin în timp ce acesta îi bombardează orașele”, arată Politico.
„Zelensky a cerut ajutor într-un discurs usturător de 20 de minute în Bundestag, joi, în care a explicat modul în care Germania a ignorat avertismentele privind dependența sa de economia de Rusia.
Preocupările Kievului au fost respinse cu răspunsul: „Este vorba despre economie, economie, economie”, a spus el.
Și într-adevăr, pentru mulți politicieni germani, este o problemă de buzunar.
Germania este de departe cel mai mare cheltuitor din UE pentru petrol, gaze și cărbune rusești, plătind peste 40 de miliarde de euro în 2021; 55 la sută din gazul său natural, 52 la sută din cărbune și 34 la sută din petrolul său vin din Rusia. Numai în ianuarie, Germania a trimis 2,6 miliarde de euro pentru importuri de petrol și gaze către Rusia.
A spune nu acestei energii ar fi dureros, susțin politicienii. La urma urmei, Germania are nevoie de energie nu numai pentru mașini și încălzirea locuințelor, ci și pentru a alimenta sectoare gigantice, cum ar fi produsele chimice, care produc materiile prime pentru ramuri uriașe ale industriei.
Robert Habeck, vicecancelarul Verzilor și ministrul economiei și climatului, a avertizat : „Dacă închidem imediat butonul, vor exista lipsuri în aprovizionare, chiar și întreruperi, șomaj în masă, sărăcie”. Șeful său, cancelarul Olaf Scholz, a numit energia rusă „de o importanță esențială” pentru economia continentului.
Institutul Economic German consideră că interzicerea gazului rusesc este un risc incalculabil.
„Am ales cuvântul „incalculabil” destul de deliberat”, a spus Thilo Schäfer, autorul lucrării. „Estimările cu privire la impactul interzicerii gazului din Rusia se bazează pe o serie de ipoteze, iar modificarea doar cu una dintre ele poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului.”
Schäfer a sugerat că unele dintre proiecțiile mai optimiste ar putea subestima perturbarea lanțurilor valorice. „Produsele din industria chimică, de exemplu, sunt o componentă de bază pentru multe alte sectoare”, a spus el.
Dar aceste calcule nu-l impresionează pe Zelenskyy.
„Sunt recunoscător politicienilor care înțeleg că e necesar un embargo asupra comerțului cu Rusia. În ceea ce privește importurile a tot ceea ce sponsorizează acest război”, a spus el parlamentarilor germani.
„Ajută-ne să oprim acest război”, a mai spus el”.