PoliticăRepublica MoldovaȘtirile 60m.RO

Premierul Republicii Moldova: Să dăm salarii, nu ajutor social sau de șomaj

În Republica Moldova ar putea fi reluate activitățile economice din domeniul HoReCa, la 27 aprilie, dacă până atunci nu va fi depășită cifra de 3000 cazuri de infecție cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Oficialul de la Chișinău a declarat că Guvernul va aproba în această săptămână rectificarea bugetară și va prezenta un nou proiect de angajare a răspunderii în fața Parlamentului, după ce Curtea Constituțională a declarat pachetul „anti-criză” neconstituțional din cauza încălcării procedurilor.

„Celelalte măsuri incluse în lege, dar care nu pot fi aprobate de către CSE, vor fi repetat promovate de guvern săptămâna aceasta, împreună cu un șir întreg de alte măsuri menite să acorde suport cetățenilor și businessului. Printre ele: – impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;
– diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.
– eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.
– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.
– păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Anterior, președintele Igor Dodon a anunțat că statul va plăti dobânzile agenților economici, dacă aceștia vor lua credit pentru a acoperi salarii.

„Vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului. Totodată, investițiile publice în infrastructură rămân o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei”, a mai spus Chicu.

Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 1712 cazuri confirmate cu noul coronavirus, 188 în stare grave, 134 persoane recuperate și 38 de decese.

Sursa: www.qmagazine.ro

Back to top button