Aproape 8% dintre gospodăriile din România contractează împrumuturi. Cum sunt cheltuiți banii

Împrumuturile, ca instrument financiar, sunt folosite de 8,1% dintre gospodăriile românești, acestea fiind contractate în principal pentru cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic, dar și a altor bunuri, în proporţie de 54,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.
Cercetarea statistică „Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România”, în anul 2019, relevă faptul că împrumuturile au mai fost contractate pentru plata cheltuielilor la îmbunătăţirea, repararea sau renovarea locuinţei (37,8%). În proporţii mult mai mici, gospodăriile au contractat împrumuturi în alte scopuri, cum ar fi: datorii, acoperirea unei descoperiri de cont, plata facturilor (18,9%); cheltuieli pentru educaţie şi îngrijirea copiilor (3,1%); cheltuieli pentru concedii şi timp liber (2,6%) şi achitarea unor cheltuieli legate de sănătate (2,5%).
Potrivit sursei citate, împrumuturile sunt mai des utilizate de către gospodăriile din mediul urban (10,1% faţă de 5,9% la gospodăriile din rural) şi de către gospodăriile conduse de bărbaţi (9,7%) faţă de 4,7% în cazul gospodăriilor conduse de femei.
„Cumpărarea în rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.) a fost cel mai frecvent scop al contractării de împrumuturi pentru gospodăriile conduse de salariaţi (59,3%) şi de pensionari (39,5%). Împrumuturile contractate pentru îmbunătăţirea sau repararea locuinţei s-au întâlnit cel mai frecvent la gospodăriile conduse de: salariaţi (40,2%), pensionari (39,1%) şi agricultori (21,9%)”, arată cercetarea.
Potrivit aceleiaşi cercetări, mai puţin de o treime din gospodării (27,8%) au avut restanţe repetate, cauzate în principal de situaţia financiară nesatisfăcătoare. Aceste restanțe reprezintă incapacitatea de plată la timp a unor cheltuieli curente importante precum întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.
„Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2019, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (52,9% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,5%) şi abonamentul telefonic (41,4%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi”, arată documentul.
Potrivit INS, după statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 74,9%, proporţie mai mare faţă de celelalte categorii de gospodării. Restanţele sunt mai des întâlnite în gospodăriile cu copii (28,8%) şi mai ales în cele cu doi adulţi şi trei sau mai mulţi copii în întreţinere (44,5%).
Sursa: Agerpres
- George Simion: Acest guvern nu va avea niciun rezultat pentru că nu a fost votat de români, nu vine în urma susținerii poporului românPreședintele AUR, George Simion, susține că mai multe categorii sociale au fost ‘păcălite’ de un ‘uriaș aparat de propagandă’, iar actualul guvern nu va avea niciun rezultat pentru că ‘nu vine în urma susținerii poporului român’. ‘Nu sunt reprezentativi acești (…) care astăzi își spun miniștri, prim-miniștri sau președinți. Nu sunt președinții noștri, și-au bătut …
- Raed Arafat vorbește despre cel mai negru scenariu: Câți oameni ar muri la un cutremur foarte mare în RomâniaExerciţiul SEISM 2025 a angrenat forţe impresionante din ţară şi din străinătate, în vederea gestionării cât mai bune a unui posibil cutremur major în România. Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat pentru News.ro că în câteva săptămâni vor veni concluziile, după evaluarea mai multor experţi internaţionali. Mai trebuie făcuţi paşi importanţi pentru o mai bună armonizare între toate …
- Mafia de partid și de stat! Stoica și ministrul Muncii – afacerile care au pus pe butuci CFRÎntr-o Românie în care politica e dictată de relațiile personale, nu de interesul public, povestea nașului Gruia Stoica, mogulul feroviar, și a finului său Florin Manole, ministrul Muncii, este exemplul clasic al capturării instituțiilor de stat în beneficiul unei rețele private de interese. O relație de familie cu efecte catastrofale asupra CFR Marfă, compania publică …
- Banii toxici pentru partide nu se taie, dar Bolojan și Nicușor fură banii elevilor și studențilorÎn timp ce partidele politice își încasează nestingherite subvențiile grase, fără nicio rușine și fără transparență, administrațiile conduse de liberalii Ilie Bolojan și Nicușor Dan dau dovadă de un cinism revoltător: taie din fondurile destinate elevilor și studenților. De ce? Pentru „a face economie”. Dar economia nu se face niciodată pe spatele privilegiaților din partide, …
- Nicușor și Bolojan falimentează HORECA! Numărul concedierilor va crește cu cel puțin 20%Creșterea TVA propusă în noul program de guvernare elaborat de echipa premierului Ilie Bolojan ar putea avea efecte devastatoare pentru sectorul HoReCa, avertizează Dragoș Panait, consultant cu experiență în domeniul HoReCa. Potrivit estimărilor sale, impactul măsurilor fiscale va fi resimțit rapid și sever în industrie. „Segmentul HoReCa este unul dintre cele principale vizate de măsuri …