Politică

Premierul Ciolacu pune jugul pe români: Cum ar afecta viața românilor creșterea TVA

Mai multe categorii de români ar putea fi afectate după ce măsurile propuse de PNL și PSD vor intra în vigoare. Guvernul Ciolacu caută soluții pentru a acoperi gaura uriașă din bugetul de stat.

Potrivit unor surse politice, printre soluțiile dorite de premierul Ciolacu se numără creșterea TVA pentru domeniul Horeca sau scăderea plafonului la microîntreprinderi. Afectate vor fi și activitățile culturale sau recreative care au acum un TVA de 5%.

Cum ar afecta viața românilor creșterea TVA

Analizele făcute arată că dacă acest lucru se va întâmpla, se vor anula toate majorările salariale acordate anul acesta.

Masa la restaurant, cazarea la hotel, produsele bio şi alimentele care nu fac parte din lista celor 14 produse de baza ar putea sa ne coste mai mult.

În ceea ce priveşte masa în oraş, tot consumatorii vor plăti mai mult.

„Din păcate, și sunt absolut convins de lucrul ăsta, oamenii din HORECA nu au cum să suporte o astfel de creștere, să o țină din adaosurile lor. O să o forwardeze așa cum au primit-o”, a spus Marius Tudosiei, manager de restaurant.

„Autoritățile își fac calculele cinic. Se salvează cu creșterea taxelor, însă sacrifică economia, veniturile românilor. Dacă în 2022, au fost interesați să crească inflația, acum ne cresc taxele, iar drumul spre recesiune este deja bătătorit”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.

Creșterea TVA poate avea un efect de bumerang pentru stat.

În loc să adune mai mulți bani la buget, s-ar putea să ducă la prăbușirea consumului, oamenii să nu mai cumpere, iar asta va face ca și încasările din taxe și impozite să scadă vertiginos.

Iar românii deja plătesc mai mult, inclusiv pentru produsele care nu sunt considerate a fi de bază.

Creșterea TVA este o variantă luată în calcul pentru acoperirea deficitului bugetar care însumează acum 36,91 de miliarde de lei.

Ce taxe ar putea crește Guvernul:

TVA 9% Restaurante – 19%

TVA 9% Produse alimentare – 19%

TVA 9% Catering – 19%

TVA 5% Produse BIO -19%

TVA 5% Cărți, servicii hoteliere – 19%

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button