Politică

Prăbușirea coaliției guvernamentale aruncă România în categoria JUNK, nefrecventabilă investițiilor

Prăbușirea coaliției guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului ‘BBB-‘ acordat României, a avertizat în această seară Fitch Ratings.

Fitch a menținut, în aprilie, calificativul acordat României pe ultima treaptă recomandată investițiilor, la BBB-, cu perspectivă negativă. Următoarea revizuire pentru ratingul României va avea loc luna viitoare.

“Creșterea economică susținută și finanțarea Next Generation EU oferă în continuare o cale potențială de reducere a deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora”, arată agenția de evaluare financiară într-o notă. Fitch notează că tensiunile dintre PNL și USR-Plus, cele două partide de centru-dreapta din coaliția care a preluat guvernarea la sfârșitul anului 2020, s-au amplificat în ultimele săptămâni din cauza priorităților politice, inclusiv pe tema domeniului de aplicare al unei scheme de investiții regionale și a întârzierilor privind reformele judiciare.

Având în vedere situația politică și probabilitatea unui guvern minoritar condus de PNL, România va fi trecută în categoria junk, categorie nefrecventabilă investițiilor.

Back to top button