Internațional

Politico: Comisia Europeană poate obliga statele să-și reducă consumul de gaze sau în cazul în care au gaze să le dea altor țări

Potrivit Politico, Comisia Europeană pregătește noi puteri de urgență care ar putea obliga țările UE să reducă consumul de gaze în cazul unui deficit de aprovizionare în următoarele luni. Trei diplomați UE au declarat ziarului că propunerea urmează să fie prezentată miercuri. Potrivit informațiilor preliminare, planul este ca Comisia Europeană să oblige țările să reducă consumul de gaze în cazul unei urgențe, cum ar fi oprirea furnizării de gaze rusești.

Decizia Comisiei Europeane ar ocoli, de asemenea, Parlamentul European și statele membre.

Planul comisiei include un mecanism legal care ar permite adoptarea măsurilor cu o majoritate calificată, ocolind efectiv Parlamentul European, iar nicio țară nu ar putea să se opună planurilor. Potrivit celor trei diplomați care au vorbit cu Politico, scopul este aprobarea proiectului în ședința extraordinară a consiliului energetic din 26 iulie.

Statele membre trebuie să-și reducă consumul de gaze din toamnă până în primăvară, doi diplomați au spus că este o reducere între 5 și 20 la sută, iar acordul final este de așteptat să fie între 10 și 15 la sută.

În cazul în care planurile sunt aprobate, comitetul poate iniția o reducere obligatorie a consumului sau la cererea a cel puțin două țări.

Anterior, Manfred Weber, președintele Partidului Popular European, a propus introducerea unui mecanism obligatoriu de distribuție a gazelor, adică o țară care are rezerve de gaze – precum România – trebuie să le dea celor care nu au.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button