Planeta „s-a liniștit”. Vibraţiile Pământului au scăzut în timpul restricţiilor de circulaţie asociate pandemiei

Un nou studiu, publicat în jurnalul Science, sugerează că zgomotul seismic a scăzut în perioada restricțiilor asociate pandemiei de COVID-19. Planeta Pământ nu a vibrat la fel de mult ca de obicei între lunile martie şi mai ale acestui an, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Pământul vibrează în mod natural ca urmare a unei varietăţi de procese geologice, însă activităţile umane, printre care se numără călătoriile şi activităţile industriale, produc, de asemenea, vibraţii care străbat scoarţa Pământului.
Cercetătorii care au studiat scăderea zgomotului seismic asociat activităţilor umane au constatat reduceri semnificative în special în apropierea centrelor urbane, cu precădere New York şi Singapore. Dar chiar şi senzorii seismici îngropaţi adânc în subteran au înregistrat reduceri ale zgomotului seismic asociat activităţilor umane.
Cercetătorii au analizat reducerea zgomotului în 268 de staţii seismice din 117 ţări. Efectul de amortizare asociat pandemiei s-a manifestat mai întâi în China, urmată de Europa şi America de Nord.
Reducerea vibraţiilor este cea mai recentă caracteristică a ceea ce unii oameni de ştiinţă numesc ”antropauză” – reducerea poluării şi a zgomotului în urma pandemiei.
„Acesta este primul studiu la nivel mondial asupra impactului antropauzei asociate coronavirusului asupra pământului de sub picioarele noastre”, a declarat Stephen Hicks, seismolog la Imperial College London şi coautor al cercetării, citat într-un comunicat.
În ultimele decenii, pe măsură ce oraşele şi populaţiile umane s-au extins, nivelurile zgomotului seismic asociat activităţii umane au crescut. Zgomotul seismic produs de oameni poate îngreuna detectarea activităţii seismice naturale a Pământului de către senzori.
Cercetătorii sugerează că aşa-numita antropauză i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să dezvolte noi tehnici de filtrare a zgomotului seismic provocat de oameni şi să îşi perfecţioneze evaluarea tipurilor de semnale seismice ce ar putea precede un dezastru natural, precum un cutremur, o alunecare de teren sau o erupţie vulcanică.
„Odată cu extinderea urbanizării şi creşterea populaţiei globale, tot mai multe persoane vor trăi în zone periculoase din punct de vedere geologic”, a declarat autorul principal al studiului, Thomas Lecocq, cercetător la Observatorului Regal Belgian.
„Prin urmare, va deveni mai important ca niciodată să putem face diferenţa între zgomotul natural şi cel provocat de oameni, astfel încât să putem ‘asculta’ şi monitoriza mai bine mişcările solului de sub picioarele noastre”, a explicat Lecocq. „Acest studiu ar putea ajuta la lansarea acestui nou domeniu de studiu”, a adăugat specialistul.
Sursa: www.digi24.ro
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …