Economie

Petrișor Peiu: În anul 2023, statul român va fi obligat să plătească peste 7 miliarde de euro dobânzi pentru împrumuturile luate de PSD, PNL, USR și UDMR!

România a trecut de pragul de peste 50% din PIB datorii publice și are o creștere economică de 0,1%. Profesorul în economie Petrișor Peiu a indicat, în emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, care ar fi explicațiile acestor fenomene economice din țară.

Pe de-o parte, atunci când creșterea economică a unei țări este atât de mică, înseamnă că mai degrabă merge înspre o scădere economică, având în vedere că rata oficială a inflației nu reflectă neapărat cu acuratețe situația de facto din piața propriu-zisă. Așadar, avem de-a face de fapt cu o scădere drastică a puterii de cumpărare a românilor.

Pe de altă parte, România a depășit pragul de 700 de miliarde de lei datorie publică, însă acest indicator se referă doar la luna februarie, iar raportarea se face la PIB-ul de anul trecut. Nu trebuie să ne sperie procentul de 50% din PIB al datoriei publice, care ar fi trebuit să genereze instant o înghețare a salariilor din domeniul public. Mai îngrijorător este nivelul extrem de mare al dobânzilor. Dobânzile la care astăzi se împrumută România sunt de aproximativ 7% pe an, ceea ce înseamnă că în fiecare an datoria noastră publică crește cu aproape 50 de miliarde de lei doar prin aceste dobânzi. Tot rostogolind aceste dobânzi uriașe, statul român va ajunge să plătească 7-8 miliarde de euro dobândă.

Guvernanții ar trebui să fie mult mai îngrijorați și preocupați de situație, având în vedere că se vor trezi nevoiți să ducă o politică aproape „sinucigașă”, fiind forțați de conjuncturi să aplice măsuri de austeritate în an preelectoral sau chiar electoral.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button