Petrișor Peiu, analist politic „Puterea absolută la Chișinău este deținută de reprezentanții Rusiei. România nu există acolo, Uniunea Europeană a pierdut orice contact”

În cadrul emisiunii din 8 iunie realizată de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, analistul politic Petrișor Peiu a fost invitat să-și exprime opinia cu privire la ce s-a întâmplat acum un an în Republica Moldova și care au fost consecințele acțiunilor decidenților din acea perioadă.

„Acum un an s-a produs o convenție între Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, în Republica Moldova, Johannes Hahn, care s-a întâlnit la Chișinău cu reprezentanții puterii și opoziției de atunci, în paralel a fost și domnul Kozac. Pactul prin care, din cele 3 forțe politice care erau reprezentate în noul Parlament de la Chișinău s-a degajat o soluție prin care s-a făcut o alianță între așa-zișii proeuropeni conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase și forțele pro-ruse – Partidul Socialist din Republica Moldova, condus de Președintele Igor Dodon.
Prin acea convenție, căreia îi mai putem spune acord de guvernare, s-au împărțit funcțiile în Parlament și în același timp – în Guvern.
Practic, socialiștii și-au luat partea cea mai consistentă a Parlamentului, iar așa zișii pro europeni au luat Guvernul, unde aveau majoritate. Un  alt fapt demn de remarcat este că în acea zi de 8 iunie a dispărut România de la Chișinău. În sensul în care, înțelegerea de care vorbeam a fost făcută fără a fi consultată România. România a fost pusă în  situația de a lua notă de existența acestei coaliții.
Noua putere care s-a instaurat la București a început să sufle vânt din pupă așa zișilor proeuropeni – Maia Sandu și Andrei Năstase. Numai că, s-a întâmplat ceea ce era de prevăzut și anume – acea coaliție s-a destrămat, socialiștii care își luaseră pozițiile tari în această alianță, adică Parlamentul, poziții care erau alese pe 4 ani. Au reușit să facă o alianță de conjunctură cu rămășițele Partidului Democrat, au dărâmat Guvernul condus de Maia Sandu și-au luat puterea la modul absolut. Ceea ce se întâmplă astăzi este o încercare de regrupare, o încercare de neutralizare a socialiștilor. Deocamdată, putem spune că s-a ajuns la asta: România a dispărut ca factor de influență la Chișinău și după acel episod Ambasada României, Ministerul de Externe, Statul Român, a început să aibă manifestări puse sub semnul întrebării, chiar penibile.” a explicat analistul Petrișor Peiu.


„Astăzi, puterea absolută la Chișinău este deținută de reprezentanții Federației Ruse în Republica Moldova. România nu există acolo, Uniunea Europeană a pierdut orice contact, iar populația R. Moldova a pierdut orice speranță într-un viitor european.” consideră analistul.

„Românii au ales la conducere oameni care nu rezonează cu interesul național, asta este foarte clar. Sunt oameni care vor să scape de această «povară».

Dacă vrem să înțelegem politica actualei guvernări față de R. Moldova, trebuie să ne uităm la Berlin și la Bruxell. Și la Partidul Popular European, care este guvernat  în stil german și care are o politică foarte simplă. Ei vor să se înțeleagă cu Federația Rusă, să construiască dacă vreți o pace durabilă cu aceasta, sacrificând orice. Și Atunci este la îndemână să sacrifice interesele statelor mici, care nu au nici un fel de avocat în Uniunea Europeană. România nu este avocatul R. Moldova. România nu trebuie să se zbată acolo pentru R. Moldova ci pentru România, pentru idealul național, pentru idealul de unitate națională pe care România ar trebui să-l aibă. Și atunci, consecința este foarte simplă, fără să cheltuie aproape nici un ban, Germania a ajuns să tranzacționeze R. Moldova în favoarea forțelor pro-ruse, în detrimentul României care a cheltuit până acum jumătate de miliard de dolari pentru a constata eșecul absolut al acestei politici. Atâta timp cât partidele românești se lasă conduse de Partidul Popular European în relația cu R. Moldova și nu de interesul național al României, sigur că vom avea perpetuarea acestei stări de fapt.” a conchis analistul Petrișor Peiu.

Întreaga emsiunea poate fi văzută aici

 • UE vrea să închidă termocentralele pe cărbune. Cum vor asigura PNL, PSD și USR securitatea energetică a României?
  UE ar putea cere de luni închiderea termocentralelor pe cărbune și, implicit, sistarea subvențiilor pentru combustibili fosili, se arată într-un document consultat de Reuters. Decizia ar putea fi luată în contextul în care UE și-a asumat obiectivul de a combate efectele schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2. Potrivit documentului, miniștrii europeni vor să descurajeze
 • Mihai Viteazul între unirea românilor și refacerea Imperiului Bizantin
  Mihai Viteazul este cea mai luminoasă personalitate a istoriei românești din perioada de trecere de la Evul Mediu, la Epoca Modernă, sau din epoca ”premodernității”. Dacă este să aruncăm o privire peste harta Europei, este de ajuns să arătăm că la Madrid domnea Filip al II-lea, celebrul fiul al împăratulului Carol Quintul, la Londra, Anglia
 • În Africa de Sud a apărut o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2
  Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Africa de Sud este mult mai contagioasă. Noua variantă este cu 50% mai contagioasă, a spus Salim Abdool Karim, epidemiolog și director adjunst al comitetului științific al Ministerului Sănătății din Africa de Sud. Abdool Karim a declarat că nu știe dacă vaccinurile care au fost comandate vor fi
 • În Africa de Sud a apărut o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2
  echipa Sănătate ianuarie 22, 2021 Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Africa de Sud este mult mai contagioasă. Noua variantă este cu 50% mai contagioasă, a spus Salim Abdool Karim, epidemiolog și director adjunst al comitetului științific al Ministerului Sănătății din Africa de Sud. Abdool Karim a declarat că nu știe dacă vaccinurile care
 • Râde ciob de oală spartă. PSD îl ia la bani mărunți pe Cîțu, dar uită să spună că au furat toți
  Liderii PSD îl ironizează pe premierul Florin Cîțu. Aceștia susțin că singura „reușită” a premierului este aceea de a crește datoria publică – fiecare român are de plătit 1.300 de euro pentru împruturile făcute în timpul pandemiei. Întrebarea noastră este ce a făcut PSD în ultimii 30 de ani pentru români? De ce PSD nu
%d blogeri au apreciat: