Economie

Peste 40% din porcii din România sunt în gospodăriile populaţiei

Tradiţia creşterii porcilor în propria curte se vede în cifre. Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu. Din cauza incompetenței guvernelor PSD și PNL am ajuns să importăm aproape 80% din necesarul de consum la carnea de porc. Vorbim de o adevărată mafie care e interesată ca România să nu mai producă carne de porc.

„Gospodăriile populaţiei asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale“, explică şeful unei ferme mari de porci.

Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creşterii porcilor în gospodăriile individuale.

În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât exploataţiile non profesionale sau de subzitenţă, creşte 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button