Social

Pe 15 iunie 1889 s-a stins din viață cel mai mare patriot român al tuturor timpurilor: Mihai Eminescu

În data de 15 iunie avea să se stingă din viață cel mai mare patriot român: Mihai Eminescu. Poetul a murit singur, aşa cum şi-a petrecut şi ultimii ani de viaţă, marcat de o suferinţă cruntă, dar poezia i-a fost alături până la ultima suflare.

Cunoscut mai ales pentru activitatea sa poetică, marele scriitor născut la Botoșani a dus și o intensă activitate jurnalistică în care s-a bătut pentru apărarea intereselor românilor.

Potrivit eminescologului Nicolae Georgescu, în halatul poetului decedat s-au găsit ultimele sale versuri, încărcate de o premoniție tulburătoare:

„Atâta foc, atâta cer
Atâtea lucruri sfinte
Peste’ntunericul vieţii
Ai revărsat, părinte!”

Aceste cuvinte, descoperite în buzunarul halatului său, reflectă profunzimea gândurilor și sentimentelor care l-au însoțit până la sfârșit. Eminescu, care a lăsat o moștenire literară inegalabilă, rămâne o figură centrală în cultura română, iar operele sale continuă să inspire generații după generații.

Astăzi, la 135 de ani de la trecerea sa în neființă, Mihai Eminescu este comemorat și omagiat pentru contribuțiile sale literare și pentru spiritul său vizionar, care a transcens timpul și a rămas o parte esențială a identității culturale românești.

Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc;
Căci rămâne stânca, deşi moare valul,
Dulce Românie, asta ţi-o doresc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button