Politică

Patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună, pentru câteva ore de lucru, inventate de guvernul Ciolacu

Patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună, pentru câteva ore de lucru, inventate de guvernul Ciolacu, care discută joi propunerea de suplimentare a sinecurilor bine plătite pentru clienții politici.

În ședința de la Palatul Victoria, este prezentată propunerea de suplimentare a Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK – S.A. (CIFGA), ai cărei membri sunt recompensați cu 3500 de euro pentru patru ședințe pe lună.

CIFGA avea inițal 13 membri, a ajuns la 17 sinecuri

Potrivit legii, Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări a fost alcătuit inițial din 13 membri, dintre care un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, reprezentanţi ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi ai Băncii de Export-Import a României EXIMBANK – S.A.

Numărul a fost suplimentat la 15 membri, plătiți cu 20 la sută din salariul lunar al directorului băncii.

De astăzi, CIFGA va avea 17 membri,  locurile suplimentare vor fi împărțite între ministerul de Finanțe și Secretariatul General al Guvernului. În acest fel, SGG va avea nici mai mult, nici mai puțin decât patru reprezențați bine plătiți în CIFGA.

Potrivit unor surse din cadrul coaliției aflate la guvernare, suplimentarea locurilor s-a negociat la nivel politic, între Lucian Bode, secretarul general al PNL, fost ministru de Interne, și Marian Neacșu, trimisul special al premierului Marcel Ciolacu la astfel de discuții.

Astfel, de la PNL ar urma să ajungă în CIFGA două personaje care se luptau pentru același post, motiv pentru care ar fi fost suplimentat numărul, ca să ajungă la toată lumea, și anume Lucian Petrică Rusu și Claudiu Mihnea Drumea.

Cine este Lucian Petrică Rusu

Lucian Petrică Rusu nu vine de nicăieri la București, ci din funcția de prim-vicepreședintele PNL Iași. La Palatul Victoria i s-a pregătit un post pe măsură, de secretar general adjunct al Guvernului, dar a fost răsplătit și cu mai multe sinecuri.

Potrivit declarației de avere din 12.06.2023, Petrică Rusu este în consiliile de administrația de la două societăți, cea a sării și la Active Conexe SA. În declarația de avere mai este menționată suma câștigată ca director de vânzări la Tinmar Energy, București. Și de cea consilier la Palatul Parlamentului.

Active Conexe are 7 angajați care muncesc și alte 7 persoane în conducere, potrivit presei locale.

Pierderi de 2,7 milioane de lei, anul trecut

 Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 2,7 milioane de lei, având mai multe persoane în conducere, decât cele care muncesc.

Șapte persoane sunt în posturi de conducere, și anume director general, director adjunct și cinci membri în Consiliul de Administrație, deși societatea are doar șapte salariați cu posturi de execuție, potrivit presei locale. Deși are atâtea eminențe cenușii în conducere, Active Conexe a avut cheltuieli de 2,5 ori mai mari decât cifra de afaceri.

Mihnea Claudiu Drumea vine de la PNL Constanța, fost consilier al premierului Nicolae Ciucă, numit ulterior secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului prin decizia nr.290/2023, publicată în Monitorul Oficial nr.657 din 18 iulie 2023.

Drumea ocupă și un post important în contextul războiului din Ucraina, fiind unul dintre administratorii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, dar face parte și din Consiliul de Supraveghere ANDIS.

Drumea este profesor universitar doctor și a candidat pe lista PNL Constanța pentru Camera Deputaților la alegerile din decembrie 2020, iar în 2021 a fost mai fost secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale..

Cum este justificată suplimentarea cu patru noi posturi de 3.500 de euro pe lună

Suplimetarea locurilor a primit aviz favorabild e la ministerele avizatoare, după negocierea politică dintre PNL și PSD.

„În scopul unei coordonări eficiente a activității decizionale a CIFGA precum și vederea excluderii unor eventuale blocaje în luarea deciziilor, se propune modificarea art. 8 alin (1) și a Anexei 1 a Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 prin majorarea componenței acesteia cu doi reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Această modificare se impune având în vedere rolul acestui minister în gestionarea fondurilor puse la dispoziția Eximbank în numele și în contul statului, precum și a expertizei acestuia în administrarea și monitorizarea datoriei publice rezultată din activitatea desfășurată de către Exim Banca Românească în numele și în contul statului, în contextul creșterii complexitatii și a volumului de activitate desfășurată în nume și cont stat sub coordonarea CIFGA, care prin instrumentele financiare promovate si prin implicațiile asupra deficitului bugetar și a datoriei publice corespunde activitatii și competențelor Ministerului Finanțelor”

Este ceea ce se arată în Nota de fundamentare a Hotărârii pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de ExportImport a României EXIMBANK – S.A. în numele şi în contul statului.

„Menționăm faptul că modificările aduse conferă întărirea capacității instituționale privind administrarea eficientă și prudentă a datoriei publice, fiind în măsură să crească atât operativitatea în luarea deciziilor cât și gestionarea eficientă și prudentă a riscurilor asociate portofoliului de datorie publică.”, potrivit Notei de fundamentare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button