După o lună de muncă grea la o fermă din Germania, o româncă se întoarce acasă cu doar 100 de euro

Un reportaj realizat de televiziunea germană Bayerische Rundfunk (BR) dezvăluie condițiile grele în care muncesc românii la fermele din Germania, efortul împins până la limită pe care îl depun zilnic și salariul derizoriu pe care îl încasează, de cele mai multe ori mult mai mic decât venitul minim.
Potrivit jurnaliștilor germani, fructele și legumele la ei în țară sunt ieftine datorită sezonierilor din Europa de Est de care angajatorii își bat joc.
Bayerische Rundfunk a prezentat și cazul unei tinere din România care, epuizată e atâta muncă, a decis să se întoarcă acasă după o lună, cu doar 100 de euro în buzunar. Ancuța are doar 21 de ani și un copil de crescut. În fața fermei de căpșuni și sparanghel din Saxonia Inferioară unde a muncit pe brânci, tânăra face o promisiune: „Nu mă mai întorc niciodată aici!”
Cum a ajuns Ancuța la ferma din Germania și ce i s-a promis
În perioada restricțiilor de călătorie, Ancuța a venit în Germania cu avionul, pentru o slujbă de culegător de căpșuni la o fermă din Saxonia Inferioară, unde i s-a promis un salariu minim de 9,35 euro pe oră.
După o lună, Ancuța a ajuns la capătul puterilor și împreună cu 40 de români vrea să plece de la fermă. A fost șocată după ce a primit primul salariu de doar 315 euro, salariul pe o lună. Patronii i-au explicat că atât îi revine, după ce i s-au reținut bani de chirie, mâncare și contravaloarea zborului. „Nu e corect”, strigă ea. Cei mai mulți români se află în aceeași situație.
Potrivit contractului de muncă, Ancuța ar fi trebuit să primească un salariu de de 1.122 de euro pentru 120 de ore de muncă pe lună, iar, în final, după plata tuturor obligațiilor privind cazarea și transportul ar fi trebuit să încaseze peste 54o de euro. Ea, însă, a primit mult mai puțin.
După ce și-a luat banii, Ancuța și alți români au decis să plece în România, cu microbuzul.
Ancuța a dat pe bilet 200 de euro și astfel, după o lună grea de muncă se întoarce la copilul ei cu doar 100 de euro.
Sursa: www.digi24.ro
- Producții record, prețuri de mizerie. Agricultura românească, sabotată din vorbeMinistrul Agriculturii s-a grăbit să anunțe cu entuziasm că România va avea producții record la cereale. Doar că, în loc să fie o veste bună pentru fermieri, declarația i-a lovit direct în buzunar. Piețele au reacționat imediat: prețurile s-au prăbușit, iar fermierii români au ajuns să vândă sub costul de producție. Într-o economie de piață, …
- Ludovic Orban taie elanul coaliției: „Rotativa e o aberație”Ludovic Orban, cu pesimismul bine calibrat, anunță de pe margine că Guvernul are zilele numărate. În PSD se vorbește „pe la colțuri” de o guvernare de maximum nouă luni, iar în ministere ar fi mai mult sabotorii decât reformatori Cu același aer de profesor dezamăgit care se uită la un elev care n-a învățat pentru …
- Oltenia în flăcări: Recoltele au ars într-o clipă, iar fermierii sunt în genunchi. „E ca și cum ți-ai vedea viața arsă de vie”Incendiile de vegetație au transformat câmpurile din Oltenia în mormane de cenușă. Pompierii nu mai fac față, iar fermierii privesc neputincioși cum luni întregi de muncă se topesc în fum. „Tot ce-am avut s-a dus. Nu mai avem cu ce trăi”, spun oamenii cu ochii în lacrimi. În Oltenia, pământul nu mai rodește. Arde. Flăcările …
- Iran confirmă armistițiul cu Israel, după 12 zile de conflict militar intensTeleviziunea de stat iraniană a anunțat începerea unui armistițiu cu Israelul, în timp ce președintele american Donald Trump a revendicat rolul de mediator al acordului. Israelul, însă, nu a confirmat oficial încetarea focului, iar schimburile de lovituri au continuat până în ultimele clipe. După aproape două săptămâni de confruntări militare intense, Iranul a anunțat oficial, …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Fără o strategie coerentă, riscăm să ratăm complet omagierea lui Eminescu și Brâncuși”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels atrage atenția asupra lipsei unei strategii unitare din partea Ministerului Culturii pentru organizarea Anului Mihai Eminescu (2025) și Anului Constantin Brâncuși (2026). Deși inițiativele legislative au fost susținute, parlamentara semnalează riscul ca aceste momente să nu aibă un impact real, din cauza lipsei unui plan coerent. În Comisia de Buget, …