Politică

Patriotismul economic al lui Ciolacu e ciorbă de burtă: Consiliul Legislativ și CES, avize negative pe proiectele PSD

Proiectele PSD în care se prevede ca produsele românești să fie evidențiate la raft au primit avize negative sau cu observații din partea celor două consilii, CES și Consiliul Legislativ. Șeful Guvernului anunța, la depunerea proiectului în Parlament, că noua guvernare PSD își propune „patriotism economic” în mai multe domenii, mai ales în cel alimentar.

În cazul inițiativei privind produsele evidențiate la raft, Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil.

„Proiectul legislativ prezintă vicii din perspectiva tehnicii legislative, fiind ambiguu din mai multe puncte de vedere. Conceptele și noțiunile utilizate nu sunt definitite, nu există claritate în privința subiectului de drept căuia îi revin obligațiile instituite și căror relații comerciale li se aplică (doar B2C sau și B2B), prevederile fiind contradictorii în acest sens. În plus, nu prezintă soluții pentru toate situațiile care ar putea fi generate prin implementarea măsurilor propuse (de ex. cum obține comerciantul informațiile necesare care să justifice aplicarea simbolului, ce se întâmplă dacă este în imposibilitatea informațiilor din cauze extrinseci)”, se arată în documentul CES depus la Parlament.

Mai mult, CES susține că proiectul ar putea intra în contradicție cu „alte produse realizate în baza unor scheme de calitate sau mărci existente în piață, lansate de ONG-uri sau societăți comerciale (de ex. „Fabricat în România”, „Made in România”) și care au asociate drapelul național”.

Și Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul PSD.

CES a dat aviz negativ și în cazul proiectului privind reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor, precum și a comercializării acestor produse pe teritoriul României.

Alegerea de a consuma sau a nu consuma un produs trebuie lăsată la latitudinea consumatorilor”, a concluzionat CES.

Același proiect a fost avizat negativ de Comisia Juridică a Senatului, dar a primit un aviz pozitiv cu mai multe observații de la Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button